In een interview met het Official Nintendo Magazine zegt Warren Spector dat Epic Mickey in eerste instantie ontwikkeld werd voor de Xbox 360, de PlayStation 3 en de pc, voordat de game onthuld werd als een exclusieve Wii-titel.

“We begonnen de ontwikkeling van de Wii-versie in 2008, maar daarvoor waren we een pc, PS3 en 360-titel”, zegt de voormalig eigenaar van ontwikkelstudio Junction Point.

“Het staat nog in mijn geheugen gegrift. Graham Hopper [baas van Disney Interactive, red.] riep me naar zijn kantoor en vroeg, ‘Wat is ervoor nodig om de doelen te bereiken die we met deze game hebben?’”

“Ik zei daarop dat we genoeg tijd en geld nodig hadden om de concurrentie aan te kunnen gaan. Daarnaast liet ik weten dat het ook wel erg prettig zou zijn als we ons konden richten op één platform”, zegt Spector.

Op dat moment in het ontwikkelingproces werd er volgens hem enkel nog gesproken over een poort van de game naar de Wii.

“Ik moest mensen echt smeken om de game niet naar de Wii te poorten omdat het gewoon niet zou werken. Het moest een game op zichzelf worden. Veel van de ideeën zouden gewoonweg niet werken op de Wii. Graham zei toen ineens tegen mij, ‘Wat dacht je van een exclusieve Wii-game?’”, aldus Spector.

Vanaf dat moment is het hele team volgens Spector afgestapt van de andere drie platformen en gingen ze aan de slag met de Wii-game.

Oswald en Yen

Naast het interview dat Spector gaf is er tijdens een Epic Mickey evenement in Londen ook wat meer informatie over deze game naar buiten gekomen.

Zo leren we onder meer dat Oswald the Lucky Rabbit de grote vijand in deze game zal zijn en dat de wereld waarin Mickey zich zal begeven is ontworpen door Yen Sid, een personage uit de Fantasia film.

Als Mickey per ongeluk op de kaart van Yen Sid’s wereld stuit, ruïneert hij zonder zijn bedoeling de wereld van Oswald. Door deze fout wordt Mickey in de Cartoon Wasteland gezogen om hier in deze verwoeste wereld te overleven tussen alle afgewezen Disney figuren en creaties.

Volgens Warren Spector wordt Epic Mickey een kruising tussen een platform-game en een RPG, en moet de speler gewapend met verf en verdunner zich een weg door de wereld zien te banen. De game staat momenteel gepland voor een release aan het einde van 2010.