HAARLEM - Jerry Johnson, baas van Xbox Live Europa, heeft laten weten dat hij niet bang is voor concurrentie van streaming game-services als OnLive en Gaikai. Wel ziet hij dat de nieuwe techniek grote mogelijkheden te bieden heeft.

“De streaming technologie is iets dat alleen maar goed is voor de industrie op de lange termijn”, vertelt Johnson tijdens een discussie op de London Games Conference.

“Maar op dit moment geloof ik niet dat deze technologie kan opboksen tegen de ervaring die we nu bieden op een thuisconsole.”

“De technologie zal zich wel verder gaan ontwikkelen. En als een industrie zullen we dit moeten accepteren en erin mee moeten gaan. Maar ik denk niet dat het zeer snel zal gaan lopen in de nabije toekomst”, aldus de topman van Xbox Live Europa.

Omslagpunt

Naast OnLive werd er in Londen ook gesproken over de digitale distributie van games en volgens analist Nick Parker zal het echte omslagpunt in 2014 plaatsvinden.

Hiermee bedoelt hij dat de digitale distributie vanaf dat moment van groter belang zal worden voor de game-industrie.

Daarnaast verwacht hij dat Apple zich binnenkort ook op de consolemarkt gaat begeven met een eigen apparaat dat gebouwd zal worden rond de Larabee-chip van Intel.

De cloud-gaming service OnLive zit momenteel in de beta-fase, maar wanneer de definitieve versie hiervan beschikbaar komt is nog onduidelijk. Steve Perlman, baas van OnLive, liet onlangs echter weten dat de release wel eens kon worden doorgeschoven naar 2010.

Niet overtuigd

Microsoft is overigens niet de enige die sceptisch is ten opzichte van de nieuwe service waarbij games gespeeld kunnen worden via servers in plaats van op consoles of pc’s. Ook Sony liet enige tijd geleden weten niet overtuigd te zijn van OnLive.

Patrick Seybold van Sony Amerika zei zich voornamelijk zorgen te maken over de kosten die de service voor de consument zal meebrengen.

“Wat moet er allemaal door de consument worden opgeofferd als je OnLive in de echte wereld plaatst waar meerdere apparaten zijn aangesloten op één breedbandverbinding?”, aldus Seybold.