Hoewel de strijd op footie-gebied tussen Konami en EA gaat, moet de laatstgenoemde uitgever het bij andere sporten opnemen tegen 2K Sports. Dat is ook het geval bij ijshockey.

In deze review behandelen we NHL 2K10 van 2K Sports, uit een serie die toch wel een beetje zijn glans is verloren. Ontwikkelaar Visual Concepts lijkt steeds meer op twee gedachten te hinken en naar de arcade-kant te neigen, wat voor de fans van realisme erg spijtig is. Dat merkten we vorig jaar al op en met NHL 2K10 heeft de ontwikkelaar niet bijzonder grote stappen ondernomen om het tij te keren.

Als we het hebben over arcade-gameplay dan gaat het vooral om de agressieve manier van spelen en de toch wel simpele besturing. Je kunt de rechter analoge stick gebruiken om de puck af te vuren, maar de B-knop blijkt dezelfde uitwerking te hebben. In beide gevallen kun je deze langer vasthouden om zo harder uit te halen.

Wisselvallige goalies

Het proberen te scoren blijkt echter vooral zin te hebben als je voor een one-timer gaat, waarbij je de puck snel naar een medespeler kaatst en vervolgens de uit positie gebrachte goalie simpel omzeilt. Sta je alleen voor de goalie, dun kan je ook een gokje wagen met een hard schot. Goalies blijken nog steeds bijzonder wisselvallig, waardoor het scoren vaak neerkomt op simpelweg mazzel hebben.

Vanzelfsprekend kun je ook weer het nodige doen om de puck van de tegenstanders afhandig te maken. Zo kun je proberen subtiel te werk te gaan met je ijhockeystick, maar het is natuurlijk veel leuker om iemand te body checken als hij te vlak langs de kant schaatst. Let wel, de scheidsrechter zal ingruipen als je onbesuisd te werk gaat. Daarbij kun je ook op bepaalde momenten een gevecht aangaan met een andere speler, maar nog steeds voelt dit een beetje knullig aan.

Hoewel de gameplay iets meer arcade is dan vroegere delen in de serie, blijkt de standaard snelheid van de game bijzonder laag te liggen. Je ijshockeyers maken dan ook pas echt vaart als je de rechter bumper ingedrukt houdt. Je kunt wel in het optiemenu de snelheid opkrikken, wat volgens ons toch een wat beter passend tempo verwezenlijkt.

Sfeervol

Grafisch is NHL 2K10 een vooruitgang ten opzichte van zijn voorganger, maar daarbij moet wel gezegd worden dat NBA 2K9 op dat gebied niet zo veel indruk maakte. Vooral zaken als het publiek en de arena’s zien er goed uit en de lichteffecten voordat de wedstrijd begint, zorgen voor het nodige spektakel. Het is alleen vreemd dat dit spektakel niet wordt versterkt door de ijshockeyspelers zelf, die wel genoeg detail kennen, maar totaal geen uitstraling hebben.

Dat is jammer, aangezien de verdere sfeer weer geweldig is, zoals we gewend zijn van Visual Concepts. Het prima verzorgde commentaar en de lekkere soundtrack gooien daar nog een schepje bovenop. De reclames – die natuurlijk ook aanwezig zijn – maken het geheel af. Het is dan wel jammer dat we nog regelmatig schoonheidsfoutjes tegenkwamen tijdens het spelen, zoals spelers die vast bleven zitten, omdat een andere speler in de weg zat.

Meer mogelijkheden

Hoewel ook de animaties verbeterd zijn ten opzichte van NHL 2K9 zijn deze af en toe apart te noemen. De spelersbewegingen zien er prima uit, maar dan alleen als je doet wat de game wil dat je doet. Bij andere sportgames zien we dat animaties vloeiend onderbroken kunnen worden, maar dat blijkt niet te willen lukken bij NHL 2K10. Dat kan behoorlijk frustrerend zijn, bijvoorbeeld als een ijshockeyspeler een animatie heeft ingezet, terwijl jij in wilt spelen op een veranderde situatie.

Hoewel er niet al te veel is veranderd in het nieuwe deel biedt Visual Concepts met de game op online gebied wel veel meer mogelijkheden. Zo kun je bij elke mode besluiten om online de strijd aan te gaan en kun je bijvoorbeeld jouw gegevens delen met andere spelers. De modes zelf zijn inmiddels bekend: je kunt bijvoorbeeld snel een potje spelen, deelnemen aan een volledig seizoen, meedoen aan de playoffs en natuurlijk bevat de game ook tutorials en oefenpotjes.

De ijshockeygame NHL 2K10 biedt niet bijzonder veel veranderingen ten opzichte van het voorgaande deel. Wel zien we verbeteringen terug op grafisch gebied en qua animaties. Daarbij heeft ontwikkelaar Visual Concepts de online mogelijkheden uitgebreid en vooral toegankelijker gemaakt. Dat lijkt te verklappen dat de serie steeds meer de casual kant opgaat, wat liefhebbers van realisme spijtig zullen vinden. Ga je echter voor een rechttoe rechtaan ijshockeygame, dan is NHL 2K10 het overwegen waard. (72%)

Platform: Xbox 360, PS3, Wii | Release: 18/09/2009