AMSTERDAM - De Amerikaanse veiligheidsdienst US Homeland Security heeft een nieuwe screening methode opgezet om het gedrag van mensen te kunnen analyseren. Hierbij is onder meer een taak weggelegd voor Nintendo’s Wii Balance Board.

Volgens nieuwszender CNN wordt het Balance Board gebruikt om te meten hoe iemand zijn gewicht verdeelt en hoe dit verandert. “Er zijn nu studies gaande die moeten uitwijzen of er bepaalde bewegingen zijn die kunnen voorspellen of het nodig is een grondige screening bij iemand uit te voeren”, aldus CNN.

De nieuwe screening methode gaat door het leven als F.A.S.T. (Future Attributes Screening Technology) en richt zich naast de gewichtsverdeling van een persoon ook op zaken als de hartslag, ademhaling en oogbewegingen. De nieuwe methode moet volgens de veiligheidsdienst voor een snellere afhandeling van de screening zorgen bij ondermeer sportevenementen en op vliegvelden.

Privacy

Volgens US Homeland Security zal F.A.S.T. ook voor de burgers minder privacygevoelig liggen omdat er geen vragen meer worden gesteld maar men alleen van een afstand wordt geobserveerd. Het is overigens de eerste keer dat de Wii-technologie gebruikt zal worden bij een nationale veiligheidskwestie. Wel heeft de zorg al enige tijd de console van Nintendo op verschillende manieren in gebruik.

Zo wordt de Wii in een zorginstelling in Rotterdam gebruikt bij de revalidatie van dementerende patiënten en kan deze volgens een hoogleraar aan de Haagse Hogeschool ook een positieve werking hebben op het herstel van mensen met hersenletsel.