AMSTERDAM - Randy Pitchford, de baas van ontwikkelaar Gearbox, heeft in een interview gezegd dat Valve in zijn ogen meer winst opstrijkt van Steam dan gebruikelijk is. “Ik persoonlijk vertrouw Valve wel, maar ik denk dat een groot deel van de industrie dat niet meer doet.”

Steam is de pc-downloadservice van Valve waar volledige games online gekocht kunnen worden.

Pitchford laat weten dat Valve er echter verstandig aan zou doen om van Steam een zelfstandige organisatie te maken om zo de belangenverstrengeling grotendeels te voorkomen. “Het zou echt veel beter gaan als Steam gewoon een zelfstandig bedrijf was”, zegt hij.

“Steam helpt ons consumenten dan wel, maar het is ook een geldgraaier. En Valve buit erg veel mensen uit op een manier die niet geheel eerlijk is. Valve strijkt namelijk een grotere winst op dan ze zouden mogen met de service die ze hier bieden. Ze buiten echt een paar kleine mensen flink uit”, aldus de baas van Gearbox.

Vertrouwen

Randy Pitchford was met zijn studio verantwoordelijk voor de ontwikkeling van enkele uitbreidingen op de Half-Life serie van Valve, en heeft ook de eerste Half-Life naar de Dreamcast gepoort. Toch zegt hij nu zijn vertrouwen in het bedrijf enigszins te zijn verloren. “Als iemand uit de game-industrie vertrouw ik Valve gewoon niet meer.”

In het interview ging Pitchford ook nog in op de moeilijke tijden die de pc momenteel als gamingplatform doormaakt. “Dit komt vooral doordat het een krachtig en flexibel platform is. Daardoor is het ook minder toegankelijk voor de gemiddelde burger”, aldus Pitchford. Toch denkt hij dat deze flexibiliteit ook een van de grote krachten is van de pc.

Op 23 oktober ligt de nieuwe game van Gearbox in de winkels. Dan verschijnt Borderlands namelijk voor de Xbox 360 en de PlayStation 3. De pc-versie van de game verschijnt enkele dagen later op 30 oktober.