Volgens ontwikkelaar Infinity Ward zag uitgever Activision in eerste instantie helemaal niets in het spelconcept van Call of Duty 4: Modern Warfare. “We moesten er voor vechten. Zij zagen liever weer een Tweede Wereldoorlog-game verschijnen”, aldus Vince Zampella van Infinity Ward.

In het interview met het Official PlayStation Magazine vertelde de baas van Infinity Ward verder nog dat ze bij Activision wel vaker moesten vechten voor een keuze. Zo wilden ze namelijk al veel eerder een moderne oorlog-shooter voor de consoles maken maar was het de uitgever die hen tegen werkte.

“Toen we Call of Duty 2 maakte waren we er al fel op tegen dat het weer over de Tweede Wereldoorlog zou gaan”, zegt Zampella. “Maar Activision wilde het zo graag dat we een compromis hebben gesloten waarbij we de game zouden maken in ruil voor de development kit voor de consoles.”

“We hadden altijd al de ambitie om naar de consoles te gaan maar Activision zag ons meer als een pc-ontwikkelaar”, zegt hij. “En ze wilden dus ook Modern Warfare niet steunen. Het werken aan een moderne oorlog-shooter zagen ze als een groot risico, ze dachten: ‘Dat kun je echt niet doen, het is gekkenwerk.’”

Overtuigen

Volgens Jason West, Call of Duty projectleider, voerde Activision zelfs verschillende marktonderzoeken uit om hen ervan te overtuigen dat mensen hier niet op zaten te wachten. “We hebben werkelijk voor alles moeten strijden. Het moest en zou weer een Tweede Wereldoorlog-game worden.”

Call of Duty 4: Modern Warfare heeft inmiddels meer dat 14 miljoen stuks verkocht. Dat de game uiteindelijk een enorm succes bleek te zijn was echter iets waar de heren van infinity Ward ook niet op hadden gerekend. “We werden er echt door weggeblazen. Ik krijg er nu nog steeds de rillingen van”, Aldus Zampella.

Volgende maand ligt het vervolg op dit succesverhaal in de winkelschappen. Call of Duty: Modern Warfare 2 verschijnt namelijk op 10 november voor de Xbox 360, PlayStation 3 en pc.