Na Ninja Council 1 en 2 wordt de DS nu vereerd met een nieuwe Naruto-titel, maar is de Ninja Council-formule in 2009 nog wel goed genoeg om het publiek zoet te houden?

Ninja Council 2 was geen slechte game en wist menig Naruto-fan nog best te vermaken. Ninja Council 3 lijkt daarentegen deze succesformule te ver te hebben uitgerekt en kent dan ook alle elementen die je in een verouderde game verwacht.

Ninja Council 3 speelt zich af na de vorige twee delen. De hoofdpersonages zijn al iets ouder en geven een meer volwassen indruk in de game. Tijdens het verhaal zul je de mysterieuze en kwaadaardige Akatsuki moeten bestrijden.

Het verhaal van deze organisatie zal voor de Naruto-fans wel bekend zijn, maar voor de mensen die de Anime-serie niet kennen, zal het verhaal wat vaag aanvoelen en lang niet zo snel boeien. Helaas betekent dit ook meteen dat de game voor lang niet iedereen even leuk is.

Knoppen

Aan het begin van een level kies je een hoofdpersonage om te besturen en ook krijg je de keuze uit diverse andere ninja's die je zullen helpen met speciale aanvallen. Ieder level kent diverse platformelementen, puzzels, vijanden en een heuse eindbaas.

Helaas speelt dit allemaal niet zo lekker als zou moeten. De knoppenkeuze is opmerkelijk te noemen en voelt ook verre van fijn tijdens het spelen. Zo ren je met B, spring je met A en val je aan met X en Y.

Tijdens het combineren van deze knoppen zul je regelmatig merken dat je jezelf in de weg zit en dit zal de spelbeleving een stuk onaangenamer maken.

Naast de wat onhandige standaardbesturing heb je ook nog de beschikking over speciale aanvallen en technieken. Zo'n aanval kun je gebruiken door met de stylus op het onderste scherm te tikken.

Om deze aanvallen te laten slagen, moet je een simpel en kort minispelletje doen. Deze minispelletjes variëren van rondjes tekenen tot heen en weer bewegen met je stylus.

Dit vergt weinig inspanning en voelt ook wat onwennig doordat deze aanvallen zo wel erg makkelijk worden. Toch is het spel hierdoor niet meteen een makkelijke game.

Frustratie

Zo heb je altijd een levensmeter die je in de gaten moet houden en een chakra-meter om een beperking te leggen op het gebruik van je speciale aanvallen. Ook zijn de platformelementen niet altijd even makkelijk. De camera werkt je regelmatig tegen, waardoor je makkelijk vast kunt komen te zitten op onlogische plaatsen.

Maar de middelmatigheid van deze game houdt niet op bij de gameplay en controls. Ook de graphics zijn niet wat ze zouden moeten zijn. Zo kennen veel levels saaie achtergronden, veel dezelfde tegenstanders en ook statische plaatjes zul je regelmatig tegenkomen. Dit in zijn geheel geeft de game een verouderde look die makkelijk opgepoetst had kunnen worden.

Ook het geluid heeft weinig positiefs in te brengen in deze game. De muziekjes zijn herhalend en ook de voice overs zijn beperkt tot een zeer kleine selectie kreten. Zelfs deze kleine hoeveelheid geluiden is verre van optimaal. Stemmen kraken en ook geluidseffecten klinken alsof ze uit een oude film komen.

Eenzaam

Het enige punt waar weinig over te klagen valt, is de spelduur. Als je door al deze ellende heen kijkt, kun je makkelijk een aardige tijd zoet zijn met deze game. De singleplayer is net lang genoeg en kent een aantal extra's die je vrij kunt spelen. Ook is het mogelijk om samen met vrienden levels te doorkruisen of tegen elkaar te vechten.

Aan gamers zonder vrienden is hier overigens ook gedacht. Je kunt namelijk zelfs via Wi-Fi mensen zoeken om samen mee te spelen. Hier is echter een volgend probleem, want ondanks dat deze game nog niet zo lang geleden is verschenen, is het een behoorlijke uitdaging om een tegenstander te vinden en zo zul je dus alsnog jezelf moeten vermaken.

Naruto Shippuden: Ninja Council 3 is een grote naam, maar helaas zal deze titel nooit zo groot worden als deze naam. Ninja Council 3 is een zeer matige game en kent veel frustratiepunten. De controls zijn onhandig, de graphics verouderd en het geluid is een kraakfestijn. Tenzij je vrienden hebt om deze game mee samen te spelen, kun je deze beter laten liggen. (58%)

Platform: DS | Release: 18/09/2009