Meerdere ontwikkelaars in de game-industrie hebben hun zorgen uitgesproken over het gebrek aan deals met uitgevers voor nieuwe titels in 2010 en 2011.

Volgens een aantal bedrijven komen er momenteel te weinig opdrachten binnen in de game-industrie, omdat uitgevers zich steeds meer richten op een paar grote producten. Ze vrezen dat dit tot gevolg heeft dat er te weinig nieuwe games uitkomen in de 2010-2011-periode.

Tom Crago, CEO van ontwikkelaar Tantalus, is er daar een van. Hij hoopt dat komende kerst goed loopt voor de uitgevers, waardoor zij in het nieuwe jaar gemotiveerd worden actie te ondernemen om meer games uit te brengen. "We zijn zwaar afhankelijk van uitgevers", zegt hij. "We hopen dat hun vooruitzicht rooskleuriger wordt, vooral voor 2010 en 2011, en dat het aantal titels dat wordt uitgebracht stijgt."

Onder druk
Toch is Crago bang dat ook projecten die het groene licht krijgen van een uitgever, alsnog te maken krijgen met grote druk. "Je komt in een cirkel terecht waarin je te laat aan een titel begint en te weinig tijd krijgt om te werken aan een game, zoveel als jij dat wilt," aldus Crago.

"Dat willen we voorkomen. Vanuit de uitgever bekeken kun je wel begrip opbrengen voor de wachten-en-aankijken-benadering, maar ergens moet een middenweg zijn.”

Begin 2010

Crago's zorgen zullen niet gelden voor begin volgend jaar. Dan komen er namelijk meerdere grote games uit, waaronder titels in bekende franchises als BioShock 2 en Mafia II en nieuwe projecten, zoals Heavy Rain. Een groot deel van deze games zou aanvankelijk dit najaar uitkomen, maar zijn uitgesteld tot het eerste kwartaal van 2010.