Ex-advocaat Jack Thompson neemt het Facebook kwalijk dat deze een ‘I Hate Jack Thompson’ groep niet heeft verwijderd. Hij eist 120 miljoen dollar voor “het toebrengen van emotionele schade.”

Jack Thompson staat bekend om zijn ‘kruistochten’ tegen geweld in games en rapmuziek, waarbij hij verbanden legt met schietpartijen op scholen en negatieve effecten op kinderen. In 2008 moest hij echter stoppen met zijn werk als advocaat, want hij werd uitgesloten door de rechter vanwege het teisteren en publiekelijk naar beneden halen van personen die hij als tegenstanders beschouwt.

De activist vervolgt nu zijn strijd, maar dit keer op de plaats van aanklager. Volgens Thompson heeft Facebook geweigerd om een 'I Hate Jack Thompson' groep te verwijderen. Hij wil 120 miljoen dollar schadevergoeding hiervoor, omdat hij meent dat Facebook medeplichtig is aan “opzettelijke en nalatige toebrenging van emotionele schade.” Daarnaast beklaagt hij dat Facebook tekort is geschoten bij het toezicht houden op de site.

Gevechten

De 'I Hate Jack Thompson' groep bestaat sinds 2006 naar aanleiding van een interview van Thompson waarin hij vertelde over zijn gevechten met de game-industrie. Op de Facebook-pagina staan beledigende dingen over de man en gebruikers posten verwensingen als “Jack Thompson zou in z’n gezicht moeten worden geslagen met een Atari 2600.”

Thompson faxte een verzoek tot verwijdering naar de CEO van Facebook, Mark Zuckerberg, maar kreeg geen reactie. Op de aanklacht reageert Facebook echter wel: “Het geding heeft geen waarde en we zullen het sterk bevechten. Overigens is het onze normale gang van zaken dat we inhoud verwijderen die een individu bedreigt, als het onder onze aandacht wordt gebracht.”

Jack Thompson blijft volhouden dat Facebook nalatig is geweest omdat hij wel degelijk de groep onder hun aandacht heeft gebracht. “Ze werden verwittigd en ze deden niets”, zei hij, waarbij hij zijn situatie vergeleek met een poll van een Facebook-lid die de vraag stelde of Obama moest worden vermoord. Deze poll was gelijk verwijderd zodra het personeel van Facebook erachter kwam.