AMSTERDAM - Volgens de maker van de WiiWare-titel LostWinds, David Braben, is het erg moeilijk om iets goeds te vinden in de Apple Store. De meeste games voor de iPhone zijn volgens hem troep.

Braben bekritiseert het toegankelijkheidssysteem van Apple, dat het erg makkelijk maakt om games te maken voor de iPhone.

“Bij Nintendo is er een soort ‘poortwachter’: je moet dev kits hebben om te kunnen ontwikkelen en dat zorgt ervoor dat de lat iets hoger ligt, maar dat is goed”, zegt hij. “Kijk naar de iPhone: er zijn zoveel games die onvoldoende scoren. Het is heel moeilijk om goed spul te vinden tussen de grote hoop rotzooi.”

“Nog iets dat ik kwalijk vind, zijn games die gemaakt zijn om op iets te lijken dat succesvol is geweest en mensen ze per ongeluk kopen. Of ze zijn iets goedkoper en mensen denken dat ze een goedkopere versie van hetzelfde ding krijgen”, voegt Braben toe.

Rotzooi

Apple claimde vorige maand meer dan 18.000 games te hebben dan de Nintendo DS en PSP. David Braben vindt dat een hogere hoop rotzooi niet goed is. Het gaat er volgens hem om hoeveel goede pareltjes er tussen zitten.

Aan de andere kant prijst hij het beoordelingssysteem van iTunes, waar gebruikers een game kunnen beoordelen. “Het beoordelingssysteem is erg goed. Ik denk dat het iTunes ook helpt.” Braben werkt op dit moment aan het vervolg van LostWinds voor WiiWare. LostWinds: Winter of the Melodias zal nog deze maand uitkomen.