AMSTERDAM - “Electronic Arts heeft grotendeels de huidige console-generatie gemist met haar complete aanbod aan franchises.” Dat is de conclusie van game-analist Doug Creutz van Cowan and Company.

Volgens Creutz zullen ook games als Need for Speed: Shift, Dead Space: Extraction en Dragon Age: Origins ondermaats presteren.

Zo verwacht hij dat de nieuwste Need for Speed over een jaar niet meer dan 900.000 stuks heeft verkocht in Amerika. Daarnaast zegt hij ook zijn verwachtingen voor de BioWare-titel te hebben verlaagd met 550.000 stuks naar 1,5 miljoen verkochte games in het eerste jaar.

“We blijven geloven dat EA de huidige console-cyclus is misgelopen en ondanks de geruchten die laatst de kop op staken geloven wij niet dat EA het doelwit zal zijn van een overname, mede door een aantal factoren”, vertelt Creutz over het gerucht dat Microsoft interesse zou hebben in het opkopen van Electronic Arts.

Toch voorziet Creutz niet alleen maar donkere tijden voor EA, want hij verwacht dat The Beatles: Rock Band uiteindelijk meer games zal verkopen in Amerika dan Guitar Hero 5. Ook zou Rock Band 2 volgens de analist nog goede zaken gaan doen voor het bedrijf.

Verlies

In augustus presenteerde EA haar financiële cijfers over het eerste kwartaal, en hieruit bleek dat het bedrijf een verlies had geleden van 234 miljoen dollar.

Dat terwijl ze een jaar eerder in dezelfde periode een verlies van slechts 95 miljoen dollar konden noteren. Dit lijkt vooral door de dalende verkoop van games te komen want deze gingen naar beneden van 804 miljoen dollar naar 644 miljoen dollar.

Toch liet John Riccitiello weten dat de resultaten beter zijn dan het bedrijf aanvankelijk had gedacht. Vooral The Sims 3 en EA Sports Active hadden het in die periode beter gedaan dan verwacht.

Zo werd duidelijk dat The Sims 3 3,7 miljoen keer is verkocht en dat EA Sports Active 1,8 miljoen keer over de toonbank is gegaan. Hiermee is het de best verkochte Wii-titel van EA tot nu toe.