HAARLEM - Activision heeft Wolfenstein per direct uit de Duitse winkelschappen gehaald omdat er in de gelokaliseerde versie toch nog een poster te vinden is met daarop een hakenkruis. Deze mag in Duitsland alleen in een historische context worden gebruikt.

Het gebruik van hakenkruisen wordt door de grondwet, die Duitsland na de Tweede Wereldoorlog heeft ingevoerd, verboden.

Als deze niet in hun historische context worden geplaatst of tot een kunstuiting behoren staat hier zelfs een flinke gevangenisstraf op. Blijkbaar vallen games volgens de Duitse overheid niet binnen een van deze categorieën.

“Hoewel het niet een substantieel onderdeel is van de game hebben we toch maar besloten de game per direct van de Duitse markt te halen”, verklaart Activision.

Games zorgen de laatste maanden wel vaker voor opschudding bij onze oosterburen. Zo dienden enkele ministers eerder al een wetsvoorstel in om alle gewelddadige games uit het land te verbannen.

Schietpartij

Dit was het gevolg van een schietpartij op een Duitse middelbare school. De dader zou een fervente gamer zijn, die een fan was van actiegames als Counter-Strike en Far Cry 2. Boze gamers stelden direct een petitie op om een stokje te steken voor de plannen van de Bundestag.

Niet alleen gamers hebben laten merken dat ze de plannen van de Bundestag te ver vinden gaan, ook ontwikkelaars zijn als de dood voor het verbod op de gewelddadige games.

Cevat Yerli, mede-oprichter van ontwikkelstudio Crytek, heeft bijvoorbeeld laten weten dat zijn bedrijf uit Duitsland zal vertrekken als de overheid haar plannen echt zal doorzetten.