Of je nu fan bent van The Beatles of helemaal niks met de muziek hebt, niemand zal ontkennen dat het viertal een flinke stempel heeft gedrukt op de muziekgeschiedenis. Als ontwikkelaar heb je in ieder geval lef als je dan besluit een game te maken rondom deze legendarische band.

Op dat gebied mag in ieder geval gezegd worden dat ontwikkelaar Harmonix prima werk heeft afgeleverd. De bekende gameplay van Rock Band is behouden, maar het grafische stijltje daaromheen is behoorlijk aangepast. Nog steeds kun je aan de slag als zanger, bassist, gitarist of drummer en zul je meespelen/zingen met de noten die je op het scherm langs ziet komen. Alles om deze noten heen is echter geheel in Beatles-stijl vormgegeven.

Op deze manier doorloop je de geschiedenis van The Beatles. Je start als beginnend bandje in de Cavern Club in Liverpool en zult vervolgens kenmerkende locaties voorbij zien komen, zoals de Ed Sullivan Show en het dak van het Apple-gebouw. The Beatles zelf hebben een licht cartoony uiterlijk, maar zijn wel duidelijk herkenbaar. Ook de gillende meisjes in het publiek mogen natuurlijk niet ontbreken. Zodoende krijg je een goed beeld hoe het er in de beginfase van het bandje uit Liverpool aan toeging.

Feest van herkenning

Vanzelfsprekend komen ook de nummers voorbij uit de experimentele fase van The Beatles, waarbij je allerlei trippy beelden zult zien. De vier bandleden zitten in dit geval in de bekende Abbey Road-studio en op een bepaald punt binnen het geselecteerde nummer zul je allerlei fantasiebeelden krijgen voorgeschoteld. Het visuele element bij deze nummers is erg sterk en je kunt je zelfs amuseren als je simpelweg meekijkt terwijl iemand anders de game speelt.

De verschillende beelden passen telkens perfect bij de periode die je ingaat en vooral voor de fans zal dit een feest van herkenning zijn. Tussen de ‘gigs’ door zul je een korte overgang voorgeschoteld krijgen naar een nieuwe periode, maar veel uitleg wordt daarbij niet gegeven. Harmonix heeft er duidelijk voor gekozen om een bepaald stijltje neer te zetten, maar dat betekent ook dat als je niet bekend met de geschiedenis van het legendarische viertal, dat je geen idee hebt wat er aan de hand is.

Je unlockt wel de nodige afbeeldingen met interessant commentaar van The Beatles zelf en zeldzame videofragmenten als je een nummer hebt voltooid, maar ook dit blijkt vooral voor de fans interessant. The Beatles: Rock Band is dan ook op de eerste plaats een eerbetoon en lijkt minder gericht op de gamer die niet bekend is met de muziek van de ‘Fab Four’.

Korte nummers

Zoals een beetje muziekliefhebber zal weten, waren nummers in de tijd dat The Beatles populair waren nogal aan de korte kant. Vooral de eerste nummers die je zult spelen in de game zijn iets langer dan twee minuten, waardoor je zo een ‘gig’ hebt doorlopen. Later in de game zul je overigens wel gecombineerde nummers tegenkomen en zijn de nummers op zichzelf ook iets langer.

Daarbij kent The Beatles: Rock Band maar 45 nummers, wat zeker in vergelijking met andere muziekgames – en gezien de korte duur van de nummers - nogal weinig is. Harmonix heeft er dan ook niet voor gekozen om een zo compleet mogelijke setlist te verwezenlijken, maar een sterke selectie gemaakt. Met klassiekers als Paperback Writer, Get Back, Day Tripper en Something is die missie in ieder geval geslaagd. Daarbij zal er downloadbare content verschijnen na de release van de game, waar je uiteraard voor moet gaan betalen.

Niet bepaald uitdagend
Wel blijken de nummers in de meeste gevallen niet bepaald uitdagend en is het ook niet zo dat de latere nummers opeens wel ontzettend pittig zullen zijn. Dat laatste is niet zozeer een minpunt, maar gamers die dezelfde uitdaging zoeken als een normale Rock Band-titel, zullen deze variant wellicht te eenvoudig vinden. Ook de toevoeging van Challenges, waarbij je simpelweg alle nummers binnen een locatie achter elkaar moet spelen, verandert daar weinig aan.

Hoewel de gameplay van The Beatles: Rock Band nagenoeg hetzelfde is als die van een normaal Rock Band-deel - en daarmee gewoon erg solide is - zien we nog wel een toffe nieuwe feature terug. Zo kun je in totaal drie microfoons gebruiken, om zo de driestemmige zangpartijen mee te zingen. Het is misschien niet een wereldschokkende nieuwe feature, maar het is natuurlijk wel typerend voor het geluid van The Beatles.

Overigens is niet alleen de game zelf in Beatles-stijl vormgegeven, je kunt ook speciale instrumenten verkrijgen. Deze zijn gebaseerd op de daadwerkelijke instrumenten die de band gebruikte en dit ziet er simpelweg erg tof uit. Je kunt de game los kopen en spelen met je huidige instrumenten, voor een bundel gaan met normale Rock Band-instrumenten of een speciale bundel kopen waar je de genoemde Beatles-instrumenten bij krijgt. Harmonix heeft aan de details gedacht en ze bedienen de fans met The Beatles: Rock Band dan ook op hun wenken.

The Beatles: Rock Band is naast een solide muziekgame een eerbetoon aan misschien wel de meest legendarische band uit de muziekgeschiedenis. Ontwikkelaar Harmonix heeft vooral veel aandacht besteed aan het grafische element en dit is dan ook erg goed uitgewerkt. De ontwikkelaar had wellicht wel wat meer begeleidende informatie kunnen verwerken over de betreffende periodes. Daarbij is het aantal nummers – ook gezien de duur van de nummers zelf - nogal beperkt in verhouding tot andere muziekgames. Op deze kleine kritiekpuntjes na is The Beatles: Rock Band echter een regelrechte topper, vooral voor de fans van The Beatles. (86%)

Platform: Xbox 360, PS3, Wii | Release: 09/09/2009