HAARLEM - Mike Laidlaw van ontwikkelaar BioWare heeft laten weten dat goede schrijvers in zijn ogen op dit moment het belangrijkste zijn bij de ontwikkeling van een game. “Goed schrijven is echt essentieel”, aldus de lead designer van Dragon Age: Origins.

Volgens Laidlaw zit de game-industrie op het punt van grafische vooruitgang inmiddels tegen het plafond, en is het verhaal een van de beste manieren om games toch door te laten groeien.

“We maken ons nu bijvoorbeeld drukker om het neerzetten van een interessante vallei dan het aantal pixels. Ik denk dat een goed verhaal een game blijvend kan maken”, zegt hij.

“Dus als je dan het belang ervan bekijkt zou ik willen zeggen dat het zelfs vitaal is. Een game die me dwingt om een recht pad te bewandelen en mij geen opties biedt of mij het gevoel geeft dat ik de wereld beïnvloed laat me een stuk kouder dan een game waarin ik echt interactie voel”, aldus Laidlaw.

Sam Fisher

Hoewel hij dus duidelijk aangeeft dat rechtlijnige games in zijn ogen dus niet voldoende te bieden hebben maakt hij voor één franchise echter een uitzondering.

“Ik zie een game als Splinter Cell daar wel in slagen”, zegt hij. “Sam Fisher heeft een cool en sterk karakter, maar daarnaast wordt hij betrokken bij opdrachten die niemand anders kan uitvoeren.”

“Als speler neem ik dan wat van die coolheid in me op en wat ik dan doe is hem begeleiden bij het bereiken van zijn doelen. Het verhaal kan dan misschien lineair zijn, ik ben toch volledig betrokken bij de gameplay”, aldus Laidlaw over de Ubisoft franchise.

Valt best mee

Hoewel de lead designer het verhaal dus als een van de belangrijkste elementen in een game zien, liet de daadwerkelijke schrijver van Dragon Age: Origins onlangs nog weten dat dit best meevalt.

“Het verhaal is belangrijk, maar nou ook weer niet verschrikkelijk belangrijk”, zei David Gaider. “Spelers willen gewoon liever een degelijke besturing en een goed systeem dan een verhaal volgen.”

Dragon Age: Origins zal op 6 november voor de Xbox 360 en de pc verschijnen. De PlayStation 3-versie van de game zal later die maand in de winkels te vinden zijn.