Dat kartgames een succes kunnen zijn, heeft Mario Kart wel bewezen. Helaas is Kart Racer hele andere koek, waarbij het al een prestatie is als je de game twee keer speelt.

Dit klinkt misschien overdreven, maar dit is zelfs nog zacht uitgedrukt. Kart Racer is dan misschien een budgettitel, maar is zelfs hiervoor ver onder de maat.

Deze game kent geen fleurige personages die schilden naar elkaar gooien. Nee, Kart Racer gaat meer in op het realistische karten. Dit had natuurlijk geen probleem hoeven te zijn, mits het goed was uitgevoerd.

Modi

Zodra je de game begint, kun je kiezen uit de twee spelmodi Race en Knockout. Zoals de naam suggereert, is Race niks anders dan het standaard rondjes racen tegen tegenstanders. Knockout is niet heel anders, behalve dat de speler die het laatst eindigt, wordt uitgeschakeld.

Later in de game is het mogelijk om nog twee spelmodi vrij te spelen: Challenge, waarbij je drie races achter elkaar moet winnen om extra’s te vrij te spelen en Arena, waarbij je in een race tegen de klok stunts moet uitvoeren en zoveel mogelijk rondjes moet rijden.

Naast de in Challenge vrij te spelen content, hebben alle modi een puntensysteem en deze punten zijn uiteraard nodig voor extra content. Je kunt punten behalen door een race te winnen, maar ook door bijvoorbeeld inhaalmanoeuvres uit te voeren.

Je kunt echter niet alleen punten winnen, maar ook verliezen. Dit is dan ook het begin van de ellende in deze game. Je verliest namelijk punten als je tegen de zijlijn of tegenstanders aanbotst en zelfs de kleinste aanraking is genoeg. Dit is een groot probleem, aangezien je tegenstanders zich als idioten over de racebaan bewegen.

Slingeren

Deze tegenstanders lijken volledig vast te zitten aan bepaalde patronen en zodra jij hier tussen komt, kun je wel dag zeggen tegen je overwinning. Zo rijden ze regelmatig tegen je aan en blijven ze dit doen zolang je in de lijn rijdt die zij behoren te rijden.

Toch is het puntenverlies niet het ergste wat je hierdoor overkomt. Deze tegenstanders blijken namelijk zo zwaar van gewicht dat ze je zonder pardon de lucht in kunnen slingeren of met de lichtste aanraking je het macht over het stuur laten verliezen, waardoor je verkeerd om op de racebaan belandt of door een bug vastgeplakt zit aan een muur. Dit gebeurt zo regelmatig dat er waarschijnlijk geen mensen bestaan die deze game vrijwillig een tweede keer willen spelen.

Zelfs de meerdere spelmodi en multiplayer zijn niet genoeg om mensen nogmaals achter deze game te zetten.

Greppel

Hiermee is echter de ellende nog niet voorbij, want ook de controls zijn niet wat het had kunnen zijn. Zo is het regelmatig nodig om bijna stil te staan in een bocht, omdat de game anders het sturen niet goed genoeg registreert. Dit in combinatie met de loodzware concurrentie betekent dat ze vaak genoeg tegen je aanrammen en je alsnog ergens in de greppel belandt.

Zelfs als je heelhuids door de bocht heen komt, verlies je zoveel tijd dat het soms bijna onmogelijk lijkt om nog in de buurt te komen van de andere racers.

Tot slot zijn er nog de graphics en het geluid. Ook dit is weer net zo’n ramp als de rest. Zo hoor je continu dezelfde saaie soundtrack en verschijnt er regelmatig vanuit het niets een stuk racebaan. Zo’n stuk racebaan is ook nog eens verre van mooi te noemen. Ieder level is weer net zo’n blokkerige grijze massa als de vorige.

Als je dacht dat je nog wel aangemoedigd zou worden door het publiek, dan heb je het mis. In geen enkel level is namelijk ook maar een spoortje van leven te bekennen. Zelfs over leven in de coureurs valt te twijfelen. Deze zijn namelijk zo houterig dat ze zonder enige moeite een hele kart met hun hoofd kunnen dragen als je weer eens op de kop belandt.

Kart Racer is alles wat we niet willen zien in een kartgame, of in wat voor een game dan ook. De gameplay is vreselijk en is bijna één grote bug, de controls werken je tegen en zowel visueel als auditief is deze game verre van aantrekkelijk. Als je dan toch een kartgame wil, kies dan voor een iets duurdere game. Kart Racer is namelijk niks anders dan pure geldverspilling en met recht één van de slechtste games die de Wii kent. (26%)

Platforms: Wii | Release: reeds verschenen