Sporten die in Amerika immens populair zijn, worden door veel Europeanen als totaal niet boeiend beschouwd. Eigenlijk is dat best jammer, aangezien bijvoorbeeld het spektakel dat komt kijken bij basketball behoorlijk tof is.

Wellicht is dat overdreven Amerikaanse wel wat Europeanen niet kunnen waarderen. Dat dit zich echter perfect leent voor een game bewijst 2K Sports maar weer eens met NBA 2K10, waarvan we een vroege versie speelden. Het spektakel druipt er nu al werkelijk vanaf.

Zoals we inmiddels gewend zijn van de hooggewaardeerde serie, wordt de kenmerkende NBA-sfeer goed neergezet. Alles om het veld heen is een waar feest om naar te kijken en zelfs de reclames – die veelvuldig aanwezig zijn – dragen bij aan de sfeer. Ook het commentaar is werkelijk ongeëvenaard. Niet alleen klinkt dit zoals bij het echte basketball, in NBA 2K10 zullen de commentatoren zelfs aangeven wat de kansen zijn van de spelende teams.

NBA Live
Het toffe is dat ze dit doen naar aanleiding van de recente prestaties van de daadwerkelijke NBA-teams. Via het zogenaamde NBA Live-systeem zullen zij het bijvoorbeeld hebben over blessures die onlangs voorgevallen zijn, wat natuurlijk behoorlijk tof is. Via NBA Live kun je tevens de wedstrijden naspelen die net zijn gespeeld door de echte basketballers en deze feature is dan ook een zeer welkome toevoeging voor de basketball-fans onder ons.

Qua gameplay lijkt er op het eerste gezicht weinig te zijn veranderd. Als je echter even wat verder kijkt, dan zie je toch duidelijk verschillen. Zo heeft iedere basketballer twee meters die zijn uithoudingsvermogen aangeven. Een korte meter loopt leeg als je met de rechter trigger een sprintje trekt en als deze leeg is, dan zal de grotere meter langzaam leeglopen, waardoor je uitgeput raakt.

Zorgvuldig

Dat komt er op neer dat je een stuk zorgvuldiger moet omgaan met de sprintknop, die in vorige delen nog veelvuldig kon worden gebruikt. Dit keer zul je echt ‘rustig’ moeten opbouwen en vervolgens kijken of je een gaatje vindt of een andere speler opeens helemaal vrijstaat. Overigens is de kunstmatige intelligentie behoorlijk sterk, waardoor je best wel wat moeite moet doen om tot scoren te komen.

Een hulpmiddel daarbij is de linker trigger. Als je deze ingedrukt houdt, dan zal de speler allerlei trucjes uithalen, om zich zo langs de spelers van de tegenstander te wurmen. Deze zelfde trigger kun je gebruiken als de tegenstander de bal heeft. Je zet op deze manier meer druk op de basketballer met de bal in de hand, maar ook dit gaat ten koste van je uithoudingsvermogen. Er komt dus iets meer tactiek kijken bij NBA 2K10, wat natuurlijk helemaal niet verkeerd is.

Tattoos

Naast de genoemde gameplay-aanpassingen, komen we ook nieuwe modes tegen. We noemden al NBA Live en een andere toffe nieuwe mode is ‘My Player’. Dat is, zoals de naam al doet vermoeden, een mode waarin je een eigen speler kunt creëren. Via een ontzettend uitgebreid speler creatiemenu, kun je aangeven hoe je speler heet, wat voor kleding hij aanheeft, wat zijn speelstijl zal zijn en je kunt hem ook volzetten met een hele keur aan tattoos.

Vervolgens is het de bedoeling om voor een NBA-team geselecteerd te worden. Je zult in dit geval niet met het gehele team spelen, maar als een enkele speler. Dat vergt nogal wat oefening. Tijdens de wedstrijd wordt je direct gewaardeerd met een Amerikaans cijfer (van F tot A) naar aanleiding van jouw goede of slechte acties.

Pijnlijk
Dat kan behoorlijk pijnlijk zijn, zeker als je niet doet wat er van je wordt gevraagd. Zo wordt via pijltjes aangegeven bij welke basketballer je ervoor moet zorgen dat hij niet scoort en je wordt direct afgestraft als hij langs je loopt en de bal er keihard in dunkt. Via trainingen en de wedstrijden zelf bouw je wel ervaring op, waarmee je jouw skills kunt upgraden, maar het blijkt behoorlijk lastig om een positief resultaat te behalen.

Gelukkig zul je wel worden begeleid en krijg je voor de wedstrijd enkele tips en krijg je na de wedstrijd te horen wat je wel en niet goed hebt gedaan. Het is aan jou om je met zes wedstrijden en zes trainingen te bewijzen om zo deel te nemen aan het NBA-team of afgescheept te worden naar het D League-team van een club.

Net echt

Grafisch is NBA 2K10 wederom ontzettend sterk. Zoals gezegd wordt de sfeer goed neergezet, maar ook de basketballers zien er bijzonder natuurgetrouw uit. Ze gaan zelfs tijdens de wedstrijd zichtbaar zweten, waardoor het soms net lijkt of je naar een echte wedstrijd aan het kijken bent.

De soms toch nog niet geheel vloeiende bewegingen van de spelers verklappen echter dat het nog steeds om een game gaat. De gezichten van de spelers en de animaties daarvan zijn van een ontzettend hoog niveau, terwijl de spelersmodellen verder nog wat detail lijken te missen. De ontwikkelaar heeft nog even om het grafische gedeelte van de game verder te verbeteren en wij verwachten dan ook dat de game er nog beter uit gaan zien als deze in de winkels ligt.

De NBA 2K-serie staat bekend om zijn hoge kwaliteit en NBA 2K10 lijkt de serie zeker eer aan te gaan doen. De veranderingen op gameplay-gebied zijn misschien niet groots, maar zorgen er wel voor dat er net wat meer tactiek bij komt kijken. Ook de nieuwe modes zijn een welkome toevoeging en laten zien dat 2K Sports niet stil blijft staan met de serie. Als de ontwikkelaar de laatste oneffenheden wegpoetst, dan hebben ze wederom de meest geslaagde basketball-simulatie in handen met NBA 2K10.

Platform: Xbox 360, PS3, Wii, PSP | Release: 09/10/2009