Volgens Yoshiyuki Tomino, maker van de Mobile Suit Gundam serie, zijn videogames kwaadaardig en zorgen ze voor de ‘dood van onze planeet’. Hij wil dat game-ontwikkelaars games gaan maken die ervoor zorgen dat mensen productiever zullen zijn.

Dat zei hij tijdens de CEDEC 2009 game developers’ conference in Japan, waar hij zijn negatieve mening uitte over games en diens invloed op het dagelijks leven. “Ik denk dat videogames ‘evil’ zijn. Gamen is geen activiteit die enige ondersteuning biedt aan het dagelijks leven en alle consoles verbruiken slechts stroom!”

“Stel dat er ongeveer drie miljard mensen op deze planeet hun tijd verspillen en geen productiviteit tonen. Wat zal er gebeuren als daar nog tien miljard bijkomen? Videogames dragen bij aan de vernieling van onze planeet!”

Volgens Tomino is er geen betere game uitgekomen sinds Tetris twintig jaar geleden verscheen. Daarom geeft hij game-ontwikkelaars advies over hoe zij verder moeten gaan. “Je moet het juiste punt vinden, waar games niet slecht zijn, ook niet meteen goed zijn, maar iets dat je een vrijetijdsbesteding kunt noemen. Dit is wat ik jullie wil vertellen: ik wil dat jullie een game maken die ons dagelijks leven niet op een slechte manier beïnvloedt.”