Lector Arend de Kloet van de Haagse Hogeschool denkt dat de Wii een goede aanvulling kan betekenen op de revalidatie van mensen met hersenletsel. Deze maand is hij dan ook een onderzoek hiernaar gestart.

Volgens De Kloet zal de Wii vooral effectief kunnen zijn bij de revalidatie van jonge hersenletselpatiënten. Er zijn al enkele zorginstellingen die de spelcomputer van Nintendo gebruiken, maar de Haagse lector laat weten dat er nog niet voldoende onderzoek naar de werking is gedaan.

“Alleen in Amerika is onderzoek gaande”, vertelt De Kloet. “Wij wisselen onze resultaten uit met deze wetenschappers.” De meest voorkomende beperkingen van hersenletselpatiënten zijn motorisch of sociaal van aard. Met de Wii kunnen ze volgens De Kloet op een plezierige manier oefeningen doen om hun motoriek weer te verbeteren. Ook kunnen ze zo samen met gezonde leeftijdsgenoten games spelen, waardoor ze sneller uit hun isolement komen.

Dementerend

Eerder dit jaar liet ook zorginstelling Stichting Laurens in Rotterdam weten dat ze de Wii gebruiken bij de revalidatie van hun patiënten. Volgens de zorginstelling is de console vooral effectief bij dementerende patiënten. Dit resultaat blijkt voort te komen uit het feit dat de patiënten een spelletje spelen en niet aan revalideren denken.