AMSTERDAM - Sony heeft tijdens een presentatie in Berlijn bekend gemaakt dat ze eind dit jaar een 3D-technologie zullen gaan implementeren in hun nieuwe reeks tv’s, laptops, DVD-spelers en PlayStation-games.

Sony verwacht dat de eerste 3D-televisies in 2010 op de markt zullen verschijnen en dat kort daarna de PlayStation 3 hiermee compatibel gemaakt zal worden.

Tijdens de technologiebeurs wist Howard Stringer te melden dat de 3D-technologie – welke momenteel enkel nog in speciale bioscopen is te bewonderen – op weg is naar de consument.

Paar problemen

“Net als met high definition een paar jaar geleden, zijn er ook nu nog slechts een paar problemen die moeten worden opgelost. Maar de 3D-trein is goed op weg en wij van Sony zijn er klaar voor om hem naar zijn bestemming te leiden”, aldus de CEO van Sony. Ook over de gebruikte techniek wist hij het een en ander te verduidelijken.

Uit de verschillende 3D-technologieën die er vandaag de dag beschikbaar zijn laat Sony weten voor de ‘active shutter’-techniek te hebben gekozen. Hierbij wordt door de gamer een elektronische bril gedragen waarvan kleine ‘shutters’ snel open en dicht zullen gaan. In samenwerking met de bewerkte tv-beelden zal hierdoor een 3D-impressie moeten ontstaan.

Euro’s

Over een prijs van de nieuwe televisies kon Stringer nog niets melden maar analisten verwachten dat de Bravia 3D-tv’s enkele duizenden euro’s zullen gaan kosten. Ook over de manier waarop PlayStation 3-games van deze nieuwe techniek gebruik gaan maken werd nog niets duidelijk.

Eind vorig jaar doken er al geruchten op over de 3D-technologie van Sony want toen liet Meant to be Seen – een bedrijf dat toezicht houdt op het correcte gebruik van Stereoscopic 3D - doorschemeren dat Sony plannen had om dit jaar te starten met 3D-beelden voor hun games en Blu-ray films.