Brian Bright, project director van Guitar Hero 5, heeft zijn licht laten schijnen over de grote concurrent Rock Band. Zo laat hij weten niets te voelen voor een Rock Band Network-achtige functie. “Het is duur en ingewikkeld.”

Rock Band Network maakt het mogelijk voor muzikanten om hun eigen muziek te bewerken en te uploaden in de Music Store. Brian Bright stelt zich echter zeer kritisch op tegenover dit nieuwe product van de concurrent.

“Voor zover wij weten is het Rock Band Network niet inbegrepen bij een Rock Band product en is het geen ‘creative tool set’. Het lijkt een weg voor onafhankelijke artiesten om hun muziek te uploaden naar een online winkel, waar het tegen een kleine prijs kan worden verkocht”, zegt Bright.

“Het ziet er naar uit dat dit dure software en ingewikkelde gereedschappen nodig heeft, die muziek kunnen vinden die op een traditionele manier is gemaakt. Het lijkt er ook op dat Rock Band Network ‘multitrack masters’ vereist, dat zijn zo’n zeven of acht stukjes muziek voor het onderscheiden van de instrumenten. Dit maakt het gebruik veel minder toegankelijk.”

In tegenstelling tot Guitar Hero Tunes kan Rock Band Network wel stemmen opnemen in hun muziek. Eerder werd al bekend gemaakt dat gebruikers die het Rock Band Network voor het eerst gebruiken zo’n 20 tot 40 uur zullen doen over het creëren van hun eerste nummer. Maar het is ook niet de bedoeling van Harmonix om het netwerk voor iedereen bruikbaar te maken. Een vertegenwoordiger van de Rock Band ontwikkelaar had het volgende te zeggen:

“Rock Band Network is een professionele tool voor muzikanten, platenmaatschappijen en bands om hun eigen Rock Band-muziek te maken en te verkopen, door dezelfde technologie te gebruiken die de ontwikkelaars bij Harmonix ook hebben gebruikt.”