AMSTERDAM - Atari heeft vandaag een reactie gegeven op de aanklacht die ontwikkelaar Turbine vorige week tegen de uitgever indiende. De aanklacht is volgens Atari “frivool en een grote belediging voor de gehele MMO community.” 

Vorige week werd duidelijk dat Turbine 30 miljoen dollar van Atari eist. Dit omdat Atari haar verplichtingen als Amerikaanse uitgever van Dungeons & Dragons Online: Stormreach niet zou zijn nagekomen.

Turbine meent dat Atari onder de deal uit wilde komen zodat ze zonder problemen hun eigen MMO Neverwinter Nights konden uitgeven.

“Vorige week klaagde Turbine ons zonder reden aan met iets dat gezien mag worden als een frivole aanklacht tegen Atari”, schrijft Atari in de persverklaring. “Deze actie kan de D&D fans en de MMO community uiteindelijk dan ook alleen maar tekort doen.”

Afleiden

“De acties van Turbine lijken bedoeld te zijn om de aandacht weg te halen bij de contractuele verplichtingen die Turbine nog verschuldigd is aan Atari. In een reactie hierop dient Atari vandaag een motie in om de gehele aanklacht van Turbine teniet te doen. Daarnaast dient Atari ook een aparte klacht in om het verschuldigde bedrag - dat naar voren kwam uit de controle van onze boekhouding door een derde partij - van Turbine op te eisen.”

“Hoewel Atari hoopt op een snelle en eerlijke oplossing, blijft het met volledige toewijding Dungeons & Dragons ondersteunen en zal het de franchise en haar eigen integriteit beschermen in deze kwestie”, aldus Atari.

Verstikt

De ontwikkelaar verwijt Atari onder meer dat ze de verkoop van de game in Europa hebben ‘verstikt’, waardoor er naar schatting 13 miljoen dollar aan inkomsten is misgelopen. Dit komt voornamelijk doordat de uitgever niet voldoende marketingmiddelen zou hebben ingezet om de titel te promoten.

In mei van dit jaar gingen beide partijen nog akkoord met een verlenging van het contract tot mei 2016 omdat D&D Online: Stormreach verder ging als een free-to-play game. Turbine zou nog enkele miljoenen dollars in de game investeren en Atari zou volgens hen honderdduizenden dollars gaan ontvangen aan royalty’s.

Gratis spelen

Dungeons & Dragons is sinds begin augustus gratis speelbaar voor Amerikaanse gamers maar Europa moet nog even geduld hebben voordat ze de wereld van D&D zonder maandelijkse betaling kunnen betreden.

"Voor de duidelijkheid, voorlopig zal DDO Europa dit nieuwe model nog niet overnemen en de Europese DDO-service zal gewoon nog via een maandelijkse betaling blijven plaatsvinden”, aldus Codemasters, die de technische ondersteuning voor de game in Europa verzorgd.