Viacom, het moederbedrijf van uitgever MTV Games, heeft de houders van de Beatles-rechten een minimale uitbetaling beloofd van 10 miljoen dollar voor het gebruik van de nummers en personages in The Beatles: Rock Band. Als de game goed verkoopt kan dit bedrag echter flink oplopen.

Viacom geeft The Beatles: Rock Band dus uit via MTV Games, waarbij Electronic Arts de distributie voor haar rekening zal nemen. En hoewel er dus veel partijen bij de game betrokken zijn lijken de bezitters van de muziekrechten toch wel het meeste geld hieraan te gaan verdienen. Volgens een artikel in de Los Angeles Times heeft Viacom de licentiehouders een minimale uitbetaling beloofd van 10 miljoen dollar.

Echter kan dit bedrag snel oplopen tot 40 miljoen dollar als de muziekgame een grote hit blijkt te zijn. Een van de voornaamste redenen van de grote uitbetaling is het grote aantal Beatles-nummers dat in de game verwerkt zit. Daarnaast zijn er ook flink wat partijen die hier geld voor willen zien. Zo is het merendeel van de rechten in handen van Sony/ATV Music Publishing, een gezamenlijke onderneming van Sony en de onlangs overleden popster Michael Jackson.

Uiterlijke verschijning

Daarnaast zijn er nog twee andere platenmaatschappijen die de overgebleven muziekrechten bezitten en die tevens de rechten in handen hebben voor de uiterlijke verschijning van de bandleden in de game. De sterk dalende populariteit van de muziekgames in het afgelopen jaar hangt dan ook als een donkere wolk boven de release van The Beatles: Rock Band.

Zowel de Rock Band als de Guitar Hero-franchise verkoopt dit jaar minder goed dan in het verleden. “Van alle genres hebben de muziek- en dansgames het meest te lijden onder de economische malaise”, zegt NPD analist Anita Frazier. “Zo hebben ze in totaal meer dan 390 miljoen dollar minder inkomsten dan gedurende dezelfde periode een jaar eerder.”

The Beatles: Rock Band zal op 9 september verschijnen voor de Xbox 360, PlayStation 3 en de Wii.