Ontwikkelaar Jagex komt vandaag met de eerste details over hun aankomende MMO MechScape. Zo doet de opvolger van RuneScape afstand van het XP en skills-systeem en wordt de game volgens de studio compleet anders dan bestaande MMO’s.

“Vanaf het begin wisten we al dat we niet een nieuwe RuneScape moesten gaan maken. Het mocht dus niet nog zo’n fantasy-game worden en dat betekende dus geen elfen, orcs en draken meer”, vertelt chief designer Henrique Olifiers. Jagex is sinds januari 2006 al met de ontwikkeling van de nieuwe game bezig en moet volgens Olifiers de game worden die ze altijd al hebben willen maken.

Voordat ze aan de ontwikkeling begonnen heeft de studio eerst onderzocht waarom het science fiction-genre tot nu toe onderbelicht bleef in de wereld van MMO’s. “De antwoorden die we hierop kregen resulteerde in MechScape. Een sci-fi game met elementen die compleet anders zijn dan die van andere MMO’s”, zegt Olifiers.

Klassiekers

“Zo hebben we bijvoorbeeld geen XP en gebruiken we ook geen skills meer”, zegt hij. Volgens de chief designer hebben ze vooral gekeken naar klassieke games als Masters of Orion en Ascendancy om inspiratie op te doen. “Hiermee onderzochten we wat het idee achter de game moest zijn. We willen gewoon onderzoeken, overwinnen en op verkenning gaan. En dat is precies wat we kunnen doen in MechScape.”

In MechScape zal het zowel draaien om gameplay op het land als wel in de ruimte. Daarnaast zal het volgens Olifiers voor spelers niet verplicht zijn om samen te spelen met andere gamers. “Een van de dingen die zeer succesvol waren in RuneScape was het persoonlijke huis van de speler en de manier waarop ze deze zelf konden creëren. Iedere speler in MechScape zal dan ook weer zijn eigen basis krijgen.”

Eigen tempo

Wanneer de nieuwe sci-fi MMO van Jagex zal verschijnen is nog niet duidelijk. “We werken in ons eigen tempo en zolang het nog niet klaar is zullen we het ook niet uitbrengen”, aldus Henrique Olifiers. Echter zal het niet al te lang meer kunnen duren want momenteel zijn ze de game aan het afwerken.

De vorige MMO van Jagex, RuneScape, is volgens Olifiers nog steeds zeer succesvol en zou zelfs net zoveel geld kunnen binnenhalen als World of Warcraft. “Het is de grootste gratis game ter wereld. Meer dan tien miljoen mensen spelen de game nu.” Vorig jaar werd de game ook door het Guinness Book of World Records uitgeroepen tot de grootste gratis MMO ter wereld.