Voordat de Master Chief überhaupt aan de oorlog tussen de mensheid en de Covenant te pas kwam, gebeurde er al het een en ander. Dat ga jij meemaken in Halo 3: ODST.

Dat maak je dan ook niet mee als een supersoldaat zoals de Master Chief. Nee, je bent een ODST (Orbital Drop Shock Trooper) die net begonnen is en daarom ook toepasselijk genoeg de naam ‘Rookie’ draagt.

Maar het feit dat je niet van dezelfde makelij bent als de hoofdpersoon uit alle vorige Halo-games, wil nog niet zeggen dat je gelijk een mietje bent.

Ok, je hebt dan niet een levensbalk die zichzelf weer aanvult als je even dekking zoekt, je kunt niet zo hoog springen en heel hard rennen zit er ook niet. Jij hebt, al is het een beetje geforceerd, veel betere tactieken. Je moet wel, anders ben je gewoon heel snel dood.

Uit koers geramd

Bij die tactieken hoort ook het rondsluipen in het donker. Iets wat je zeker nodig gaat hebben, want tijdens een grote invasie van ODST in Mumbasa gaat er iets fout. Jij en je teamgenoten worden geraakt door luchtafweergeschut tijdens de afdaling in een drop pod. Jij wordt gigantisch uit koers geramd door een geraakte pod die tegen je aanklapt.

Het volgende wat je dan ook meemaakt is dat je wakker wordt in je pod, hangend aan een half kapot geschoten gebouw. Eenmaal daaruit gesprongen, krijg je al te maken met de eerste vijandelijke patrouille.

Headshot

Deze is overigens prima te zien door het nieuwe vizier dat ODST’s wel hebben en de Master Chief niet had. Deze versie geeft namelijk aan waar vijanden zich bevinden door ze te omlijnen in je vizier. Zo steken ze veel meer af tegen de achtergrond en je kunt ze beter in de gaten houden, beter van achter aanvallen of beter op ze richten voor die fijne headshot.

Dit is ook wat makkelijker te behalen omdat je standaard pistool ‘headshot capabilities’ heeft. Je kunt dus hoofden van rompen schieten met welgemikte schoten van je pistool. Handig als je in je eentje het moet opnemen tegen een horde Covenant.

Flashbacks

Iets wat dan weer niet zo heel vaak zal voorkomen omdat je over het algemeen alleen door de stad van Mumbasa moet lopen. Het verhaal wordt echter ondersteund door flashbacks die worden getriggerd door de omgeving.

Het gebeurde bij ons bij een kapotte brug. We werden teruggeflitst naar het tijdstip waarop dit moest gebeuren. We vielen midden in de missie waarbij we de bommen moesten plaatsen op de pilaren van de brug. En dat onder best hevig vuur van de aliens aan de andere kant van het betonnen bouwsel.

Je kunt zelf kiezen in welke volgorde je deze flashbacks speelt, aangezien Mumbasa een stad is waar je vanaf het begin al bijna helemaal doorheen kunt lopen. Je krijgt hierbij hulp van de Superintendant. Hij is de maintenance AI van de stad. Hij weet dus veel van de stad en je kunt hem ook wel een beetje zien als Cortana die we kennen als de standaard AI sidekick van de Master Chief.

Multiplayer

Aan de kant van de multiplayer zien we helaas een stuk minder nieuws. Bij de game krijg je namelijk een extra DVD met daarop de standaard multiplayer die je ook in Halo 3 vindt. Die heb je dan waarschijnlijk al in je eigen kast liggen. Het is niet helemaal een verloren zaak, want je krijgt namelijk een hoop nieuwe maps en een extra speelmode: Fire Fight.

Dat laatste kun je het beste vergelijken met Horde uit Gears of War 2. Een team van vier spelers neemt het op tegen hordes van aanvallende Covenant die steeds sterker worden door het inzetten van de bekende Skulls.

Uiteindelijk lijkt het erop dat Halo 3: ODST vooral een kleine verandering gaat zijn op de bekende Halo-gameplay. Je moet wat meer tactisch te werk gaan en hebt wat minder dingen tot je beschikking. Daarnaast ligt in het centrum van de game een open wereld vanwaar je al je missies moet gaan doen. Dat telt dan wel weer op tot een volledige singleplayer met een klein beetje extra in de multiplayer. Het lijkt er op dat de game die voorheen een uitbreiding was toch echt een volwaardige game gaat zijn met de daarbij behorende kwaliteit die we van Bungie kennen.

Platform

: Xbox 360 |

Release

: 22/09/2009