AMSTERDAM - MMO ontwikkelaar Turbine heeft een aanklacht ingediend tegen uitgever Atari waarin ze 30 miljoen dollar eisen. Dit omdat Atari haar verplichtingen als Amerikaanse uitgever van Dungeons & Dragons Online: Stormreach niet zou zijn nagekomen.

Uit de rechtbankdocumenten, die door de website Gamasutra zijn onderschept, zijn de twee partijen in 2003 een overeenkomst aangegaan voor de release van D&D Online in 2006.

“Atari heeft het echter nagelaten om haar verplichtingen als uitgever na te komen”, zegt Turbine in de aanklacht.

Turbine meent dat toen de game eenmaal in de Amerikaanse winkels lag zijzelf naar voren moesten stappen om de rol van uitgever op zich te nemen voor de release in de overige regio’s.

Toch bleef Atari volhouden dat ze ook deze distributie zouden gaan regelen. Volgens Turbine zijn deze releases echter niet gelopen zoals zij het graag hadden gezien.

Verstikt

De ontwikkelaar verwijt Atari onder meer dat ze de verkoop van de game in Europa hebben ‘verstikt’, waardoor er naar schatting 13 miljoen dollar aan inkomsten is misgelopen. Dit komt voornamelijk doordat de uitgever niet voldoende marketingmiddelen zou hebben ingezet om de titel te promoten.

In mei van dit jaar gingen beide partijen nog akkoord met een verlenging van het contract tot mei 2016 omdat D&D Online: Stormreach verder ging als een free-to-play game. Turbine zou nog enkele miljoenen dollars in de game investeren en Atari zou volgens hen honderdduizenden dollars gaan ontvangen aan royalty’s.

Volgens Tubrine heeft Atari hun gezamenlijk project echter intern afgeschreven toen ze in november 2008 hun pijlen gingen richten op de MMO Neverwinter Nitghts van ontwikkelaar Cryptic. Een van de grote concurrenten van Dungeons & Dragons.

Aftroggelen

“Uit verschillende informatiebronnen leren we dat Atari op voorhand wist dat ze de overeenkomst zouden willen beëindigen in een poging zo meer geld van Turbine af te troggelen”, zegt de ontwikkelaar in de aanklacht. “En ze wilden zichzelf van hun verplichtingen als uitgever ontdoen om zo de weg vrij te maken voor hun eigen concurrerende MMO.”

Dungeons & Dragons is sinds begin deze maand gratis speelbaar voor Amerikaanse gamers maar Europa moet nog even geduld hebben voordat ze de wereld van D&D zonder maandelijkse betaling kunnen betreden.

"Voor de duidelijkheid, voorlopig zal DDO Europa dit nieuwe model nog niet overnemen en de Europese DDO-service zal gewoon nog via een maandelijkse betaling blijven plaatsvinden”, aldus Codemasters, die de technische ondersteuning voor de game in Europa verzorgd.

Wanneer Dungeons & Dragons ook voor Europeanen gratig speelbaar wordt is nog niet duidelijk. Ook heeft Atari nog geen reactie gegeven op de aanklacht van ontwikkelaar Turbine.