Is Batman: Arkham Asylum eindelijk de eerste goede Batman-game? De preview-versie was zeer veelbelovend, maar kan de volledige game de hoge verwachtingen waarmaken? Je leest het in deze review.

Er zijn veel overeenkomsten tussen gamefiguren en superhelden. De strijd tussen goed en kwaad, gave krachten en meestal een goed uitgewerkte setting waar dit alles zich afspeelt. Allemaal zaken die ook komen kijken bij het maken van een game. Je zou dus denken dat het maken van een goede superheldengame relatief makkelijk zou zijn.

Helaas blijkt het omgekeerde waar. Zelfs als we inferieure filmgames rond superhelden wegstrepen, dan is er geen enkele game met een superheld in de hoofdrol die we kunnen bestempelen als klassieker. Weinig ‘supergames’ dus. Nu is er echter een nieuwe game rond Batman, een superheld die na de Hollywood-kaskraker The Dark Knight weer enorm populair is.

Sfeer

De sfeer die ook aanwezig was in de genoemde film is zeker vanaf de start aanwezig in Batman: Arkham Asylum. Het is duister, donker, cynisch en naargeestig. Het past perfect bij het Arkham Asylum, waar alle criminele gekken worden opgesloten. In de introscene loop je samen met een zwaarbewaakte en vastgebonden Joker dit beroemde gekkenhuis binnen.

De makers zijn er perfect in geslaagd om je een indruk te geven hoe immens dit complex wel niet is, hoe gevaarlijk de gevangenen zijn en hoe geavanceerd de enorme hoeveelheid technologie is die deze criminelen in toom moet houden.

Toch is Batman er niet gerust op, aangezien de Joker zichzelf veel te makkelijk heeft laten vangen. Het zal je niet verbazen dat de geniale psychopaat weet te ontsnappen. De Joker gaat er niet alleen vandoor, maar neemt de hele gevangenis over. Arkham Asylum is de perfecte plek om zijn plannen uit te voeren en gelijk af te rekenen met Batman. Iedere opgesloten crimineel en superschurk in het Arkham Asylum kan immers zijn bloed wel drinken.

Directe actie

Dat merk je direct, want er zit meteen een horde van boze gevangenen op je nek. Het knokken in Batman: Arkham Asylum begint heel eenvoudig en is een kwestie van aanvallen of counteren. Het ziet er echter geweldig uit. Als een echte martial artist ga je het tuig te lijf. Schoppen worden uitgedeeld, armen omgebogen, gevolgd door een paar geweldige knock-outs. Batman laat zich natuurlijk niet in elkaar slaan door een paar zware criminelen.

Deze simpele confrontatie is echter het topje van de ijsberg, als het gaat om de gevechten en confrontaties die je later in het spel te wachten staan. Je kunt onder andere monsters, criminelen met honkbalknuppels, messen en machinegeweren verwachten en dan hebben we het nog niet eens over de gevechten tegen de ontsnapte superschurken die nu vrij loslopen in Arkham Asylum. Je zal slim te werk moeten gaan als je tegenover een overmacht staat.

Batman als predator

Door goed gebruik te maken van de omgeving kun je snel en genadeloos toeslaan. Sluipen kan in games vaak frustrerend zijn. Om te voorkomen dat dit een sloom en irritant kat-en-muis-spel wordt, heb je in Batman: Arkham Asylum een enorm voordeel in de vorm van de Detective Mode. Via deze Vision Mode zie je tegenstanders door muren heen, of ze bewapend zijn en alle interactieve voorwerpen zijn extra duidelijk. Een briljante tool, waardoor het tempo in dit soort situaties hoog blijft.

Heb je eenmaal een paar schurken stilletjes te pakken genomen, dan slaat de paniek toe. Het cynische commentaar van de Joker bij deze situaties zorgt voor extra spanning. Zoals Scarecrow zou zeggen: gebruik de angst van je tegenstander. Uit alle gesprekken die je van de gevangenen opvangt, blijkt dat ze zowel de knettergekke Joker als Batman vrezen (en terecht). Je zou kunnen zeggen dat de kunstmatige intelligentie te vergevingsgezind is als het gaat om het opsporen van Batman. Het zorgt er echter wel voor dat de game lekker speelbaar blijft.

Handige uitrusting

Geen Batman-game zonder gadgets en deze zien we dan ook terug in Batman: Arkham Asylum. Naarmate de game vordert, wordt het arsenaal aan beschikbare gadgets die je in staat stellen om op plekken te komen die eerder onbereikbaar waren steeds groter. Denk aan explosieven om zwakke muren op te blazen, een mobiele kabelbaan om ravijnen over te steken en de Batclaw om obstakels te verplaatsen. Deze opzet is niet nieuw, maar wel zeer goed uitgewerkt. Met een grote spelwereld en veel mogelijkheden is het namelijk erg makkelijk om vast te komen zitten.

De uitrusting, een goede map en de eerder genoemde Detective Mode weten dit bekende euvel te voorkomen. Er zit echter wel één nadeel aan deze Detective Mode. Het is zo handig dat je het soms te veel gebruikt. Niet dat daar iets mis mee is, maar je mist zo wel de grafische pracht van de zeer diverse omgevingen in Arkham Asylum, die door de gebeurtenissen in de game ook nog eens dramatisch veranderen.

Veel geheimen, veel detail

Er valt ook nog eens heel veel te ontdekken. Of het nu gaat om de oplossingen van de pittige raadsels van de Riddler, de verbijsterende memoires van Amadeus Arkham (de oprichter van de inrichting) of audio-versies van de interviews die de doctoren met hun criminele patiënten hebben. Al deze zaken zijn compleet optioneel, maar geven de speler een nog beter beeld van wat er allemaal is gebeurd in het Arkham Asylum.

Batman ontkomt er uiteindelijk niet aan om het op te nemen tegen een aantal bekende superschurken. Deze confrontaties zijn erg gaaf en de enige klacht die wij er over hebben, is dat niet alle bekende gezichten aan bod komen. Niet dat Batman: Arkham Asylum qua spelduur en inhoud tekort komt. Met het hele avontuur ben je zeker een uur of twaalf zoet als je alleen het hoognodige doet.

Naast de Story Mode bevat de game ook nog een zeer verslavende Challenge Mode, die uit acht maps bestaat. In deze modus moet je onder steeds zwaardere omstandigheden alle criminelen uit zien te schakelen. Om tot een topscore te komen, moet je niet alleen snel zijn en ongezien blijven, maar ook vijanden op een specifieke manier uitschakelen. Erg pittig, maar ook erg gaaf als het lukt.

Wij zijn zwaar onder de indruk van Batman: Arkham Asylum. Het spel slaagt er in om een geweldige Batman-ervaring neer te zetten. Alle punten zijn goed verzorgd. De game bevat een prachtige, sfeervolle spelwereld waarin jij je helemaal kunt uitleven. Knokken, lastige puzzels, platformelementen, een goed verhaal met personages die tot leven komen door mooi beeld, maar ook uitstekende ingesproken dialogen dragen bij aan de hoge kwaliteit van de game. Ook de Joker en de andere personages komen geweldig over. Alles werkt in Batman: Arkham Asylum en de game is dan ook een absolute aanrader. (90%)

Platform: PS3, Xbox 360, pc | Release: 28/08/2009 (PS3, Xbox 360), 18/09/2009 (pc)