Blizzard heeft laten weten dat ze de content van Diablo III voor sommige regio’s enigszins moet censureren om deze overal ter wereld in de winkelschappen te krijgen. Dit ondanks het feit dat er een ‘ouderlijk toezicht’-functie in de game is verwerkt.

“Voor regio’s als Duitsland en Australië moeten we het bloed veranderen als we de game daar in de winkelschappen willen krijgen”, zegt Jay Wilson, lead designer van Diablo III. “Deze beperkingen zijn echter vrij standaard voor die regio’s en we zullen ons dan ook aanpassen aan datgene wat zij willen.”

Echter zal het volgens Wilson niet overal even makkelijk worden om de game uit te geven. “China zal heel erg zwaar voor ons worden. Dit omdat daar gewoon ontzettend veel beperkingen zijn, en deze kunnen we misschien niet allemaal doorvoeren. Het zou wel eens niet mogelijk kunnen zijn”, aldus Wilson.

Lijst voorwaarden

De lead designer zegt dat ze onlangs de lijst met Chinese voorwaarden hebben ontvangen en dat Blizzard hier een zware kluif aan zal krijgen. “Maar we zullen het zeker proberen. Er is namelijk geen enkele reden waarom we daar niet zouden willen verschijnen. Maar er komt een punt waarop we zoveel moeten wijzigen dat het niet langer zinvol meer is.”

Het is overigens niet de eerste keer dat Blizzard problemen heeft met haar games in China, ook World of Warcraft werd tijdelijk verboden vanwege de content. De MMO was gedurende de hele maand juli offline omdat China een aantal visuele eisen stelde aan de game. Zo moesten onder meer alle skeletten uit de game verwijderd worden.

Oosterburen

De MMO draait inmiddels weer in een gesloten beta maar wanneer de Chinezen zich weer in de online wereld kunnen storten is nog niet duidelijk. Naast China zijn ook onze oosterburen zeer kritisch op de content in games, maar wat dit voor Diablo III zal betekenen is nog niet duidelijk.

Hoewel de regelgeving voor geweld in games in Duitsland al enige tijd is aangescherpt bekijkt de Duitse overheid momenteel ook de mogelijkheid om iedere vorm van software uit de winkelschappen te bannen waarin het hoofddoel is andere mensen te doden. De nieuwe wetgeving tegen deze zogenaamde ‘Killerspiele’ zou nog voor de verkiezingen van september moeten worden aangenomen.

Massaal protest

Duitse gamers hebben de afgelopen maanden echter massaal geprotesteerd tegen het wetsvoorstel en omdat er meer dan vijftigduizend handtekeningen zijn opgehaald hebben ze een publieke hoorzitting weten af te dwingen. Wanneer dit precies gaat plaatsvinden is nog niet bekend.