AMSTERDAM - Het lijkt wel of ontwikkelaars steeds luier worden. Ze laten ons namelijk steeds meer zelf doen. We mogen hele levels bouwen en personages tot in het kleinste detail verzinnen. Kortom, we maken bijna hele games zelf.

In ModNation Racers krijg je nagenoeg hetzelfde voorgeschoteld. Het is gebaseerd op een vrij grote subcultuur die zich richt op kleine vinylpoppetjes die simpelweg wit zijn als je ze koopt.

Deze figuurtjes worden dan door creatievellingen bewerkt en worden daarmee voorzien van een eigen ziel. Het mogen dan vrij standaard witte plastic poppetjes zijn, als je ziet wat men ervan kan maken, dan sta je versteld hoe creatief mensen kunnen zijn.

Van diezelfde creativiteit moet je het hebben in ModNation Racers, want je kunt en mag zelf alles creëren en daar krijg je dan ook de mogelijkheden voor. Ontwikkelaar United Front Games heeft heel veel tijd en energie gestoken in het zo makkelijk mogelijk maken van alle opties.

Alter ego

We kregen tijdens de presentatie dan ook het idee dat het in elkaar meubelen van je levende vinylpoppetje erg makkelijk zal gaan. We kregen dit helaas niet zelf te testen en dat was een beetje jammer, want het maken van je alter ego en zijn of haar wagentje zijn toch wel de belangrijkste onderdelen in deze game.

Maar goed, als wij daar de mogelijkheid voor hadden gekregen, dan waren we waarschijnlijk ook wel even bezig. Er waren namelijk ontelbaar veel mogelijkheden. We konden de racer voorzien van patroontjes, matte kleuren, vele verschillende soorten ogen, monden, oren, kleding, kapsels en ga zo maar door.

Dat was allemaal ook nog te kleuren, te draaien en te vervormen tot iets wat je zelf perfect zou vinden. We eindigden tijdens de presentatie met een soort van konijn met een helikopterpilotenhelm, een roze lemmy snor, een paranoia mond en vrij standaard kleding.

Track maken

We kregen de controller pas in onze handen toen we een track gingen maken. We moesten een evenbeeld van een echt bestaande track maken. Deze track was eerder in elkaar gezet door een van de level designers die volgens ons echt een van de meest makkelijke banen op de wereld heeft gemaakt.

Dit komt doordat de level editor in Mod Nation Racers een groot gedeelte van het proces voor zijn rekening neemt. Het zorgt er namelijk voor dat bijvoorbeeld geplaatste bomen niet allemaal hetzelfde zijn, maar allemaal van elkaar variëren zodat het ook een echt bos lijkt en zo gebeurt dat ook met andere dingen.

Een losse track is op zich dan ook zo in elkaar geflanst. Je begint met een lege wereld en een mannetje met een bulldozer. Je kunt met hem rondrijden en hij legt de weg achter zich neer. De basis is dan dus gelegd en je kunt de omgeving vervolgens nog van reliëf voorzien op dezelfde manier waarop je bomen zou planten. Je kunt je voorstellen dat een level snel is aangekleed.

Bloed, zweet en tranen

Je kunt daar stoppen en lekker gaan racen met je vrienden, maar je kunt ook veel verder gaan. Je kunt wegen voorzien van andere wegdekken in plaats van asfalt. Je kunt de track voorzien van wapens, jumps en andere kleine dingetjes die het level net even z’n charme geven.

Als je dan al je bloed, zweet en tranen in deze editors hebt gestopt en je hebt je figuurtje, zijn auto en zijn eigen track af, dan is het tijd om te racen. De kunstmatige intelligentie is daarbij zo ingesteld dat ze zich aanpassen aan de track die je hebt neergelegd voor ze. Daarnaast reageren ze ook nog eens op je. De bestuurders geven elkaar gebaren en doen eigenlijk gewoon lichtelijk debiel achter het stuur. Als men vervolgens op elkaar begint te schieten, dan gaat het helemaal los.

In ModNation Racers lijkt het maken van personages, voertuigen en tracks een groter onderdeel te zijn van de game dan het racen zelf. We moeten dan ook toegeven dat, voor zover we zelf konden testen, het allemaal vrij makkelijk werkt na een korte uitleg. Het belangrijkste onderdeel van de game is ook nog eens erg uitgebreid. Ongeveer alles is mogelijk, maar het blijft raar dat in een racegame het racen op een tweede plek lijkt te staan.

Platform: PS3 | Release: 2010