HAARLEM - Peter Molyneux, de baas van Lionhead Studios, heeft een aantal opvallende culturele verschillen tussen gamers aangekaart.

Zo blijkt uit cijfers van zijn eigen game Fable II dat Europeanen en Japanners veel vaker voor het slechte pad kiezen dan Amerikanen.

“Veel mensen blijven het toch erg moeilijk te vinden om slecht te zijn”, zegt Molyneux.

“Maar als we naar het aantal goede en slechte keuzes in de game (Fable II, red.) kijken dan zien we dat wij Europeanen een stuk vrijer en liberaler zijn dan de Amerikanen. En de Japanners staan zelfs nog boven ons.”

Het ontwikkelingsteam van Molyneux heeft hierover met enkele psychologen gesproken en het blijkt dat met name de Japanse gamers er inmiddels veel meer aan gewend zijn om hun fantasie als ontsnapping van de werkelijkheid te gebruiken.

Ongeveer 40 procent van alle Japanse spelers koos namelijk voor het slechte pad in Molyneux’ Fable II, tegenover nog geen 10 procent van alle Amerikanen.

Haat-mail

Molyneux liet verder nog weten dat hij sinds de release van Fable II in 2008 zeer veel hate-mail heeft gekregen van gamers over het einde van deze game. Spelers konden volgens de game designer namelijk moeilijk omgaan met de zware beslissing die ze aan het einde van deze game te wachten stond.

De respons op de climax was volgens Molyneux zo heftig dat Lionhead Studios maar heeft besloten om enkele gevolgen hiervan met de eerste downloadbare content voor de game ongedaan te maken.

Derde deel

Afgelopen week kondigde Peter Molyneux tijdens de GamesCom in Keulen het derde deel aan binnen de Fable-franchise. “Natuurlijk zijn we Fable III aan het ontwikkelen, we zouden wel gek zijn om dit niet te doen”, zei Molyneux.

“Maar ik wil dit keer echt iets nieuws en verfrissends neerzetten. We willen dat mensen in deze game het onverwachte gaan verwachten.”

Download

Daarnaast wist Molyneux ook nog aan te kondigen dat Fable II in vijf verschillende hoofdstukken als download zal worden aangeboden.

Deze Fable Episodic zal vanaf 29 september beschikbaar zijn en het eerste hoofdstuk kunnen spelers gratis downloaden via Xbox Live. Als je hiermee klaar bent kan tegen betaling het volgende hoofdstuk worden binnengehaald.