HAARLEM - Voordat de Zweedse ontwikkelaar GRIN vorige week haar deuren moest sluiten werkte de studio aan een nog niet aangekondigde Final Fantasy-game.

Dat zeggen verschillende ex-medewerkers van het bedrijf nu het project niet meer kan worden voortgezet.

De ex-medewerkers van het bedrijf verklaren ook dat Square Enix nooit iets aan GRIN heeft uitbetaald voor haar werkzaamheden, en dat dit wel eens zou hebben kunnen bijdragen aan het faillissement van de studio.

De game zou onder de naam Fortress ontwikkeld worden. Square Enix heeft echter nog geen reactie gegeven op de berichten van GRIN.

Drie discs

Square Enix wist vandaag nog wel het een en ander te vertellen over hun aankomende Final Fantasy XIII. Zo zal de Xbox 360-versie van de game wel eens op drie dvd’s geleverd kunnen gaan worden.

“Dit is nog niet het definitieve aantal maar we richten ons nu op drie discs”, aldus Yoshinori Kitase van Square Enix. Gisteren werd duidelijk dat de nieuwe Final Fantasy-game in de lente van 2010 naar Europa zal komen.

"We weten nog geen specifieke maand, maar in Japan staat een winterrelease gepland en in Europa en Noord-Amerika zal het de lente van 2010 worden", zei de ontwikkelaar tijdens de GamesCom.

Enige probleem

Hiromichi Tanaka laat tot slot nog weten dat Square Enix in bespreking is met Microsoft om na Final Fantasy XIII ook Final Fantasy XIV naar de Xbox 360 te brengen. Enige problemen hierbij worden echter veroorzaakt door Xbox Live.

“Voor FFXIV, omdat de 360 zijn eigen beleid heeft met Xbox Live en daarmee compleet anders is dan het internet, zijn we nu in discussie met Microsoft om tot overeenstemming te komen."

"Dat is een van de redenen dat het op dat moment niet zal verschijnen”, zegt hij over de gelijktijdige release met de pc en PlayStation 3-versie van de game.

Release

De MMO Final Fantasy XIV staat voorlopig gepland voor een release in 2010 en komt dan naar de PlayStation 3 en pc.