HAARLEM - De Duitsers staan altijd bekend om hun degelijkheid en het feit dat ze niet aan onzinnige fratsen doen. In Wolfenstein gelooft het Derde Rijk echter massaal in het occulte en dat levert wél rare fratsen op.

De Nazi’s zijn tijdens wat onderzoeken gestuit op een nieuwe soort van energie. Nu moet je niet denken dat het een nieuwe soort van elektriciteit is, want dat is het gewoonweg niet.

The Black Sun, zoals de energie genoemd wordt, heeft namelijk hele andere uitwerkingen. Het geeft de Nazi’s onmogelijke krachten waar ze nog mee aan het experimenteren zijn.

Dat is maar goed ook, want als deze krachten in gebruik genomen zouden worden, dan zou Hitler heerser van de aarde geworden zijn.

Gelukkig hebben de geallieerden B.J. Blazkowicz en hij is de enige man die het gebruik van Black Sun kan stoppen. Hij vindt per toeval een amulet dat hem de macht geeft over de Veil.

De Veil is een soort alternatieve realiteit die als een doek over de echte realiteit valt. Het geeft B.J. bijvoorbeeld de mogelijkheid om bepaalde doorgangen te zien, waar hij normaal gesproken geen toegang tot heeft. Ook werkt het als een hele handige nachtkijker.

Speciale krachten

Naarmate de game vordert, vindt B.J. steeds meer kristallen die in het amulet passen. In totaal zullen het er vier zijn die elk een aparte kracht toevoegen aan het arsenaal.

Zo heeft B.J. uiteindelijk de kracht om tijd te vertragen (Mire), om door schilden en dunne cover te schieten (Empower) en om zelf een schild om zich heen te projecteren (Shield).

Nu mis je misschien de vierde kracht, maar deze komt simpelweg neer op rondlopen in The Veil en de basiskrachten daarvan gebruiken. De drie voorgenoemde zijn als het ware uitbreidingen op de basis.

Daarbij komt nog eens dat je op al die krachten verder kunt bouwen. In de game zul je namelijk vrij regelmatig een Black Market vinden en daar kun je bepaalde upgrades kopen zoals meer energie voor je amulet zodat je langer al je krachten kunt gebruiken, of je kunt individuele krachten extra krachtig maken.

Wapens aanpassen

Bij diezelfde tent kun je ook je gevonden wapens aanpassen met allerlei leuke spulletjes. Je kunt er een groter magazijn onder laten klikken, je kunt de hele zwik laten uitboren zodat er grotere kogels in passen en ga zo maar door.

Zelfs de experimentele Nazi-wapens, zoals de Tesla Gun en de Particle Cannon, zijn aan te passen.

Voor niets gaat echter de zon op, dus je moet de man ook betalen voor de aanpassingen die je graag wilt hebben. En dat doe je met goud dat je verdient door het aannemen van missies en het goud dat je tijdens die missies vindt.

Isenstadt

Missies worden je aangeboden vanuit de stad Isenstadt. Je kunt vrij door deze stad lopen op zoek naar het hart van het verzet.

Deze bestaat uit twee facties: Kreisau Circle en de Golden Dawn. Bij deze twee groepen verkrijg je de belangrijkste missies die de hoofdlijn van het verhaal verzorgen.

Als je een bovengemiddelde interesse hebt in het verhaal in Wolfenstein, dan kun je ook je map gebruiken en op zoek gaan naar andere mensen die jouw diensten willen huren.

Hiermee leer je meer over het verhaal en verdien je ook nog eens flink wat geld. Dit geld kun je dan weer aan upgrades besteden.

Niets speciaals

Qua gameplay doet Wolfenstein niets speciaals. Het geeft ons wel wat nieuwe mogelijkheden om mee te spelen dankzij de toevoeging van The Veil, maar echt heel veel nieuws treffen we niet aan.

Als je eenmaal wat verder in de game bent, loop je eigenlijk vrijwel standaard in deze alternatieve realiteit, omdat je in deze realiteit wat sneller loopt en je alles een stuk beter kunt zien.

Over de energie van je amulet hoef jij je weinig zorgen te maken, want er zijn vrij veel oplaadpunten. Het enige waar wij soms last van hadden, was dat we niet meer wisten wat we moesten doen en dat we dit dus even moesten opzoeken in de objectives. Ook hadden we af en toe last van zeer vreemd geplaatste checkpoints.

Afwisselend

Zo stonden we bij een eindbaas (waarvan we later pas leerden dat hij niet dood kon en dat er dus een compleet andere manier was om hem uit te schakelen) en telkens als we dood gingen werden we voor de deur van de kamer van het monster geplaatst.

Zodra we de deur openden, werden we telkens getrakteerd op een cutscene die gelukkig wel geskipt kon worden.

Gelukkig zijn de vijanden best afwisselend. Het overgrote deel bestaat nog wel uit Engels sprekende Duitsers die je proberen om te leggen, maar er is meer.

Zo kom je al snel een Heavy Trooper tegen. Hij is alleen op een speciale manier af te schieten en biedt dus een stuk meer uitdaging dan het standaard kanonnenvoer.

Uitlachen

Ook kom je onzichtbare Assassins tegen die je fijn uitlachen als je niet door hebt dat ze je van achter aanvallen. Je hebt echter ook ex-officieren die nu zodanig door Black Sun zijn toegetakeld dat ze min of meer een lichtgevend skelet zijn geworden dat niet alleen erg snel is, maar ook super sterk.

De meest irritante vijand is waarschijnlijk wel de man die Black Sun gebruikt om zijn vriendjes te voorzien van een schild. Hij zal dus eerst gedood moeten worden voordat de rest dood kan, maar hij weet zich prima schuil te houden achter cover.

Natuurlijk zit er ook deze keer weer een multiplayer in de game. Je kunt met maximaal twaalf man tegelijk online knallen en hebt dan de keuze uit drie verschillende type games. Deze zijn vrij standaard: Team Deatmatch, Objective en de iets minder standaard Stopwatch.

In deze laatste moeten twee teams een objective halen en degene die het snelst is, wint. In de multiplayer heb je de keuze uit drie verschillende klassen - Soldier, Medic en Engineer - die allemaal eigen Veil-krachten hebben.

Uiteindelijk is Wolfenstein een vrij standaard shooter geworden met enkele leuke toevoegingen. De verschillende vijanden bieden genoeg afwisseling, net als de aparte wapens dat doen. De standaard Tweede Wereldoorlog-wapens zijn gelukkig aan te passen waardoor je niet weer de gehele game enkel met een saaie MP40 loopt te schieten. Het free roaming-gedeelte in Isenstadt is leuk verzonnen, maar voegt uiteindelijk niet meer toe dan veel herhalende stukken gameplay. Wolfenstein zal je niet het gevoel geven dat je achter je console of pc moet gaan zitten om de game in een keer uit te spelen, maar het geeft je ook niet het gevoel dat je jouw geld hebt weggegooid. Het is gewoon een game die erg leuk is om te spelen. (78%)

Platform: PS3, Xbox 360, pc | Release: 21/08/2009