David Cage, CEO van ontwikkelaar Quantic Dream, vindt dat de game-industrie meer risico’s moet nemen door volwassen game-verhalen te creëren.

Dit zei Cage in zijn keynote tijdens de GDC Europe. De director en schrijver van de PlayStation 3-game Heavy Rain wijdde zijn toespraak aan interactieve verhalen voor een volwassen publiek. Cage stelt dat ontwikkelaars games voor kinderen blijven maken, terwijl spelers volwassen worden en het medium volgens hem zou kunnen evolueren tot een kunstvorm.

Het toevoegen van emotie in games wordt steeds populairder, denkt Cage. “We maken niet langer games voor kinderen. Het publiek is volwassen geworden. Maar ondanks dat, zijn games zelf de afgelopen twintig jaar niet veranderd.” Cage maakte onderscheid tussen primitieve emoties en sociale emoties, zoals medeleven en schaamte. Kunst zou alle emoties oproepen en een grotere impact hebben. De meeste games zouden echter geen betekenis hebben en enkel primitieve gevoelens aanspreken.

Trots

Dat moet veranderen, vindt Cage, en dat kan enkel door meer te investeren in creativiteit. "Laat creatieve ideeën nooit over aan marketing. Nooit!" Game designers zouden meer gezien moeten worden als auteurs in plaats van gewoon werknemers van een studio, en de nadruk op game-engines zou minder groot moeten zijn, denkt Cage.

Ontwikkelaars zouden bovendien trotser moeten zijn op hun eigen werk en zouden, net als Electronic Arts in het seksschandaal van Mass Effect, volwassen content in games en de daarbij horende rating moeten accepteren. Spelers moeten daar aan bijdragen, want, zegt Cage over weinig vernieuwende games: "Jullie ondersteunen deze onzin. Koop games die risico’s nemen."

Heavy Rain
Tijdens Sony’s persconferentie op de GamesCom liet Cage wat meer los over Quantic Dreams eigen volwassen game, Heavy Rain. Hoewel Cage nog geen specifieke releasedatum kon geven, introduceerde hij wel twee nieuwe personages van de thriller: Scott Shelby en Ethan Mars.

Scott Shelby is een privé-detective die de Origami Killer-zaak onderzoekt. Ethan Mars is een vader die twee jaar eerder zijn jongste zoon even uit het oog verloor waarna deze werd doodgereden door een auto. De oudere zoon van de hierdoor depressieve Ethan raakt betrokken bij de moordzaak en Ethan moet hem zien te redden.