Uit een onderzoek van het Amerikaanse tijdschrift Game Informer blijkt dat de Xbox 360 vijf keer zo vaak kapot gaat als de dichtstbijzijnde concurrent, de PlayStation 3. Het percentage Xbox 360’s dat het loodje legt is 54,2 procent.

Dat ruim de helft van alle Xbox 360-consoles kapot gaat is voornamelijk te wijten aan de befaamde Red Ring of Death, en staat in schril contrast met de 10,6 procent falende PlayStation 3’s. Van de Wii wordt slechts 6,8 procent teruggestuurd naar de fabrikant.

Voor het onderzoek zijn 5.000 lezers van het magazine gevraagd naar hun ervaring met kapotte consoles. Echter geeft het tijdschrift wel als kanttekening dat de Xbox 360 van de drie consoles het meest wordt gebruikt. 40,3 procent van de Xbox 360-bezitters gebruikt de console drie tot vijf uur per dag, tegenover 37 procent van de PS3-bezitters. 41,4 procent van de Wii-gamers geeft in het onderzoek aan dat ze minder dan een uur per dag spelen.

Klantenservice

De onderzochte groep gamers bleek ook het minst tevreden te zijn over de klantenservice van Microsoft. Gemiddeld duurde het namelijk een maand voordat een console werd gerepareerd, terwijl Nintendo en Sony hun apparaat binnen een week weer terug stuurde. Slechts 37,7 procent van de klanten vond de service van Microsoft ‘zeer behulpzaam’, tegenover 51,1 procent bij Sony en 56,1 procent voor Nintendo.

Hoewel de Xbox 360 dus het meest te kampen heeft met defecten blijkt dit weinig effect te hebben op het vertrouwen dat de gamer in Microsoft heeft. Slechts 3,8 procent laat namelijk weten nooit meer een nieuwe Xbox-console te zullen kopen wegens het falen van hun Xbox 360.

Nieuwe hardware

De Xbox 360 heeft sinds de lancering al behoorlijk veel defecten gekend, waarvan de Red Ring of Death inmiddels het symbool is geworden. Microsoft liet eerder dit jaar echter al weten dat ze enkele cruciale onderdelen van de console hebben aangepast, en dat ook de gerepareerde Xbox 360’s van deze nieuwe hardware worden voorzien. Dit moet er volgens de fabrikant voor gaan zorgen dat er minder consoles kapot retour worden gezonden.