De tv-serie Star Wars: The Clone Wars is razend populair. Reden genoeg voor LucasArts om er een game rond te ontwikkelen, maar wat kunnen de fans van Star Wars eigenlijk verwachten?

Het gaat goed met Star Wars. Met de film en serie Star Wars: The Clone Wars is LucasArts er in geslaagd om zowel oude als jonge fans enthousiast te maken. Het nieuwe televisieseizoen laat nog even op zich wachten. Dat is een perfect moment voor LucasArts om de luwte te vullen met Star Wars The Clone Wars: Republic Heroes. Deze game speelt zich af tussen de twee seizoenen.

Maar wat voor game is Star Wars The Clone Wars: Republic Heroes nu eigenlijk? Het lijkt er op dat LucasArts goed heeft gekeken wat de sterke punten zijn van de serie, maar ook zijn inspiratie heeft gehaald uit games als LEGO Star Wars en Star Wars: The Force Unleashed. Het resultaat lijkt een interessante mix te gaan worden. Samen gamen staat (net als in LEGO Star Wars) centraal. Zo kun je op elk moment van het spel joinen (zowel online als lokaal) en een dus een stuk samen spelen.

Wie is de beste?

Hoewel je het grootste deel van het spel dus samenspeelt, zit er ook een competitie-element in de game verwerkt. Tijdens een level kun je plots stuiten op een instant challenge. Dat kan bijvoorbeeld een hinderlaag zijn, waarin je als Jedi zoveel mogelijk droids uit moet schakelen door hun lasers terug te kaatsen. De speler die daar de hoogste score mee haalt, wint de challenge en krijgt toegang tot nieuwe equipment en speelbare personages.

Qua personages maakt de game het niet zo bont. In het begin zijn Anakin Skywalker, Obi-Wan Kenobi, Ahsoka Tano, Mace Windu, en Kit Fisto speelbaar, maar welke Jedi we allemaal nog meer mogen verwachten, blijft nog even geheim. Yoda in ieder geval niet. De spelmakers hebben echter wel vele hints gegeven dat er heel wat vrij te spelen valt, dus misschien kun je later met nog meer personages aan de slag. Naast de Jedi zijn sommige levels alleen te spelen als Clone Trooper.

Knokken en schieten

De gameplay is hierdoor een mengeling van shooter- en hack ’n slash-elementen. Het is allemaal niet zo heel ingewikkeld, maar wie zegt dat simpel niet leuk kan zijn. Als Jedi hak je met veel plezier die domme droids in de pan en het is natuurlijk nog leuker om de wapens van de vijanden tegen elkaar te laten gebruiken. Maar ook de Clone Troopers staan hun mannetje, zowel met hun geweer als met hun typische cynische opmerkingen over droids.

Wie de serie of de film gezien heeft, zal veel herkennen, waaronder de goed ingesproken stemmen en natuurlijk de typische grafische stijl van Clone Wars. Het voordeel voor de makers van die stijl is wel dat de looks van de serie en de game bijna 100 procent overeen komen. De game ziet er dan ook vooralsnog zeker niet slecht uit.

Star Wars The Clone Wars: Republic Heroes heeft het zeker in zich om een erg leuke Star Wars-game te worden voor jongere gamers, die de oudere broers en pappa eigenlijk ook wel leuk vinden. De mix van shooter en hack’n slash, de typische Star Wars-humor en het co-op-element ogen in ieder geval sterk. Het is nog niet zeker of er een demo komt, maar de game zelf wordt in ieder geval begin oktober verwacht.

Platform: PS3, Xbox 360, pc, DS, PS2, PSP, Wii | Release: oktober 2009