HAARLEM - Als jij je verveelt dan zijn er altijd Flash-games om je te vermaken. Zelden zijn deze games uitgebreid genoeg om ze als volledige game te verkopen. Is Line Rider Freestyle vermakelijk genoeg om ervoor te betalen?

In Line Rider Freestyle is het de bedoeling dat je iemand op een slee van punt A bovenop een berg tot punt B, oftewel de finish krijgt.

Natuurlijk gaat dit niet zonder slag of stoot en is het aan jou om een lijn te tekenen waardoor de rit zo soepel mogelijk verloopt.

Deze lijnen zijn er in verschillende vormen. Zo heb je drie verschillende kleuren waarmee je de slee sneller, langzamer of gewoon kunt laten glijden.

Verder zijn er nog lijnen die verdwijnen als je er overheen bent gegleden en lijnen die je slee de lucht in laten schieten.

Veel missies

Er zijn verschillende modes waarin jij je kunt uitleven. Ten eerste is er de story mode waarbij je zo'n veertig verschillende stages moet zien te halen. In deze missies is het de bedoeling om meerdere tokens te verzamelen.

Met deze tokens kun je diverse dingen zoals levels vrijspelen. Natuurlijk worden deze missies moeilijker naarmate je vorderingen maakt, wat af en toe tot frustratie kan leiden.

De story mode bestaat uit meerdere acts die weer onderverdeeld zijn in verschillende missies. Na de laatste missie in elke act krijg je een kort filmpje. Een echt verhaal zit er niet in, behalve dat een stel kinderen op sleeën elkaar probeert dwars te zitten op welke manier dan ook.

Puzzels delen

Naast de missies zijn er nog meerdere spelmogelijkheden. In Freestyle kun je zelf een parcours maken. Dit lijkt nog het meest op de Flash-game die op internet te vinden is.

Hiernaast is er nog een puzzle-mode waarbij je zelf een parcours kunt maken die je vrienden kunnen oplossen. Tenslotte is er nog de content sharing waar je jouw puzzels kunt aanbieden, maar ook andere puzzels kunt downloaden.

Als je eenmaal door de veertig missies heen bent, kun je jouw hart nog ophalen door allerlei eigen parcours en puzzels te maken.

Dit komt de levensduur van de game ten goede. Zeker door de vele mogelijkheden van de verschillende lijnen kun je de puzzels zo uitgebreid maken als je zelf wilt.

Tekenen met de stylus

Dit soort games leent zich natuurlijk perfect voor de DS, mits het goed is uitgevoerd. Gelukkig zit dit ook wel goed. Het tekenen van de lijnen gaat soepel en als je dan iets fout hebt gedaan, kun je dit net zo makkelijk weer uitgummen.

Ook zit er een zoomfunctie in het spel waardoor je duidelijker kunt zien waar je moet tekenen. Dit werkt echter te precies, want zodra je met een lijn bezig bent, kun je het scherm niet verplaatsen. Echt makkelijk werkt dit niet. De menu's zijn gelukkig soepel te bedienen en alles wijst zichzelf hierin.

Simpele stijl

Grafisch blijft de game ver achter bij andere DS-titels. De ontwikkelaar is niet ver afgeweken van de stijl van de Flash-game, wat overigens wél bij de game past. Echter is het door het kleine scherm van de DS soms moeilijk om de hele puzzel te kunnen bekijken.

Hierbij komt de zoomoptie ook weer goed van pas. De filmpjes bij de missies zijn grafisch wel leuk vormgegeven en dit zorgt voor een goede sfeer bij de game.

Ook de muziek is opzwepend en past bij de game. In de muziek zijn af en toe stemmen te horen die behoorlijk helder zijn, iets wat we ook graag bij andere games zouden willen zien. De overige geluiden, waaronder de slee en degene die erop zit, zijn leuk en niet storend.

Met Line Rider Freestyle heeft de ontwikkelaar geprobeerd een Flash-game over te zetten naar een volwaardige DS-game. Op sommige vlakken - zoals besturing - zit het wel goed, maar je merkt toch snel dat het spel eerder bedoeld is om op internet te spelen. Als volledige game schiet Line Rider Freestyle dan ook tekort. (66%)

Platform: pc, DS, Wii | Release: 07/08/2009