HAARLEM - John Carmack, oprichter van id Software, heeft tijdens een presentatie op de QuakeCon aangekondigd dat Quake Live een betaalde abonnementsvorm zal krijgen.

Quake Live was tot op heden altijd een volledig gratis service van de ontwikkelaar. id Software gaat over tot dit Premium abonnement omdat in-game reclames volgens Carmack niet voldoende geld opleveren.

“De in-game advertenties waren geen goede business voor ons”, verklaart hij. “Dat zal dan ook niet langer genoeg zijn om het project te tillen.”

De nieuwe abonnementsvorm moet voor een hogere geldstroom zorgen bij id Software maar blijft volgens Carmack geheel optioneel.

Wanneer het abonnement wordt ingevoerd en wat spelers hiervoor moeten betalen is nog onduidelijk. Als voordeel ten opzichte van de gratis variant zullen gamers onder meer in staat zijn om hun eigen privé servers op te zetten.

Gratis service

Gamers die niets voelen voor een betaalde abonnementsvorm kunnen gewoon gebruik blijven maken van de gratis service. Naast het Premium abonnement kondigde id Software ook nog aan dat Quake Live naar Linux en de Mac zal komen.

Quake Live is een variant op de populaire multiplayer-modus van Quake III en is volledig speelbaar in een internet browser.

Vlekkeloos

id Software werkt momenteel aan hun nieuwe game Rage welke naar de Xbox 360 , PlayStation 3 en pc zal komen. Echter liet Carmack onlangs weten dat de ontwikkeling van deze game nog niet geheel vlekkeloos verloopt.

Zo draait de game momenteel beter op de Xbox 360 en de pc dan de PlayStation 3, en heeft Carmack vooral moeite om de frame-rate op Sony’s console boven de 30fps te krijgen. Wanneer Rage zal gaan verschijnen is nog onduidelijk.