HAARLEM - Todd Howard van Bethesda heeft laten weten dat er momenteel niet aan een Elder Scrolls 5 wordt gewerkt door de ontwikkelaar. Toch sluit hij een MMO-versie van de game zeker niet uit.

“We werken op dit moment aan onze volgende grote game maar hier praten we nog even niet over”, zegt Howard tijdens zijn presentatie op de QuakeCon.

Hoewel dit dus geen nieuwe Elder Scrolls-game is laat hij wel weten dat de uitgever en ontwikkelaar nog steeds oren heeft naar een MMO-game binnen deze franchise. “Er is altijd een kans”, aldus Howard.

Verder liet de executive producer nog weten dat er geen nieuwe content meer zal verschijnen voor Fallout 3 en kon hij de aanwezige journalisten niets nieuws vertellen over het aankomende Fallout: New Vegas. Een game die Bethesda in april aankondigde voor een release in 2010.

De helft

Deze Fallout: New Vegas moet dezelfde RPG-ervaring gaan bieden als Fallout 3 en hiervoor zijn ze eerder dit jaar een samenwerking aangegaan met Obsidian Entertainment.

Over Fallout 3 wist Todd Howard nog te zeggen dat de uiteindelijke versie van de game slechts de helft was van de wereld die ze in eerste instantie hadden gemaakt.

Dit om ervoor te zorgen dat er alleen maar ‘leuke dingen’ in de game zouden zitten.

Europese markt

Eerder al liet Bethesda weten dat ze zich meer willen gaan richten op de Europese markt. Onderdeel van deze lange termijnplanning is onder meer het uitbrengen van games die alleen in deze regio moeten gaan verschijnen.

“De volgende uitdaging is om ook buiten Engeland aanwezig te zijn”, zei Sean Brennan. “De traditionele manier om als uitgever voet aan de grond te krijgen in Europa, is om eerst in Engeland een kantoor te vestigen en vervolgens richting Frankrijk en Duitsland te gaan."

"Dat is niet ons plan en we zullen die strategie dan ook zeker niet gaan volgen.” Bethesda zegt met een nieuwe strategie zelf de controle te willen houden over de marketing en de PR-activteiten.

Door lange termijnrelaties aan te gaan met distributie-partners hoopt Bethesda het succes van Fallout 3 in Europa opnieuw te bereiken met andere games.