AMSTERDAM - Volgens Satoru Iwata van Nintendo zullen Wii Sports Resort, New Super Mario Bros. Wii en Wii Fit Plus ieder tien miljoen units gaan verkopen dit jaar. Dit ondanks de zestig procent waarmee de winst van het bedrijf in het eerste kwartaal is gedaald.

Dit zei de baas van Nintendo tijdens een bespreking van hun financiële cijfers met analisten uit de game-industrie. “Deze drie titels waren al beschikbaar voor hands-on sessies tijdens de E3 dit jaar, en werden zeer goed beoordeeld door de meeste mensen die het hebben uitgeprobeerd”, vertelt Iwata.

Mede door de release van deze drie games denkt Iwata dat Nintendo het in de tweede helft van dit jaar beter zal gaan doen dan in dezelfde periode een jaar eerder. “Wii Music en Animal Crossing: Let’s Go To The City voldeden niet helemaal aan onze verwachtingen en hebben respectievelijk maar 2,65 en 3,38 miljoen units verkocht.”

Lange-termijn

“Als die twee games waren uitgegroeid tot lange-termijn software dan hadden we in de tweede helft van dit jaar ook geen tekort aan titels gehad”, aldus Iwata. Deze games zijn volgens hem ook de reden dat de verkoop van Wii-games de laatste maanden sterk aan het teruglopen is. “Geen een game kan natuurlijk zijn momentum vasthouden tot een jaar na de release”, vertelt hij.

“Dus volgens ons kan de terugloop in de verkoop van Wii-games toegeschreven worden aan twee oorzaken. We konden Wii Sports Resort niet eerder vrijgeven en we waren niet in staat om de software van vorig jaar langer mee te laten gaan. Niemand kan tijdens de planningsfase voorspellen welke software ook in de toekomst leuk en verrassend zal blijven”, aldus Iwata.

Winst

Onlangs werd bekend dat er sinds de release van Wii Sports Resort in Europa al meer dan 600.000 units van de game zijn verkocht. Dit naast de cijfers van het eerste kwartaal van dit jaar waaruit bleek dat de winst van het bedrijf met 60,6 procent was gedaald.

Werden er vorig jaar in Q1 wereldwijd nog 5,17 miljoen Wii’s verkocht, dit jaar zijn dat er nog maar 2,23 miljoen. Ook de DS-verkoop liep terug van 6,94 miljoen naar 5,97 miljoen. Hiervan bestond 3,65 miljoen uit de DSi-verkoop.