AMSTERDAM - Geheel onverwachts kwam Nintendo tijdens de E3 met een wel heel bijzondere aankondiging. We hebben het dan niet over Super Mario Galaxy 2, maar over Metroid: Other M.

Om een compleet nieuwe Metroid-ervaring te creëren, zijn zowel oude als nieuwe gezichten aan de slag gegaan met een fris concept voor een Metroid-game. Speciaal voor deze game is het ontwikkelteam Project M opgestart.

Project M bestaat uit een samenwerkingsverband tussen Nintendo’s eigen Metroid 2d team, Team Ninja en D-Rockets. Samen zorgt dit ervoor dat er meer dan honderd mensen aan deze titel werken. Na de tot de verbeelding sprekende aankondiging van deze samenwerking volgde er een trailer die met – voor Wii-begippen - veel grafisch geweld een glimp van deze nieuwe game liet zien.

Samus

Volgens Nintendo zelf zal Metroid: Other M ingaan op het achtergrondverhaal van het hoofdpersonage Samus Aran. Naar eigen zeggen zal het spel dan ook meer onthullen over wie Samus is en ook wie en wat hier invloed op heeft gehad.

Nintendo heeft daarnaast laten weten dat de game zich in zijn geheel zal afspelen tussen de Super Metroid- en Metroid Fusion-games. De trailer bevestigt dit allemaal door ons al aan aantal subtiele hints te geven met betrekking op het verhaal.

Oud en nieuw

Zo krijgen we een jonge en een nog jongere versie van Samus te zien en de in Metroid Fusion genoemde Adam Malkovich. Metroid: Other M lijkt dan ook meer informatie te gaan bevatten over de jeugd van Samus en de dood van Adam.

Naast deze al bekende figuren verschijnen er ook nog twee onbekende figuren op het toneel, die volgens de ontwikkelaar een belangrijke rol gaan spelen. Iets wat uiteraard terugkeert, zijn veel van de bekende tegenstanders van Samus. Zo zal de draakachtige Ridley natuurlijk weer van de partij zijn.

First en third person

Naast de eerste informatie over de personages, weten we inmiddels dat we te maken hebben met een game die gebruik zal maken van zowel een first- als een third person view. In het filmpje zie je bijvoorbeeld dat je af en toe in de first person view op je tegenstanders kunt schieten zoals in de Metroid Prime-series. Naast dit element is er ook een behoorlijk arsenaal aan third person views te zien, iets wat je bij de Metroid Prime-games een stuk minder zag.

Daarbij lijkt het er op dat Metroid: Other M zowel 2D- als 3D-momenten zal kennen. Zo beweegt Samus zich bij een zeker stukje alleen opzij, maar kan zij wel de tegenstanders op de voor- en achtergrond neerschieten. Dit terwijl er ook momenten zijn waarbij Samus wel degelijk in de diepte kan bewegen.

Fysiek geweld

Verder onthult de ontwikkelaar een gevechtssysteem dat we nog niet eerder in een Metroid-game hebben gezien. Er zal namelijk niet alleen maar worden geschoten, maar de game zal ook een flinke portie actievol fysiek geweld bevatten.

Dit alleen al is een opmerkelijk punt, aangezien Samus nooit eerder haar tegenstanders hand-to-hand aanviel. Het blijft overigens niet alleen bij vuisten, de gevechten zijn gevuld met salto’s, worpen en super hoge sprongen die je in kunt zetten om je tegenstanders te lijf te gaan.

Deze manier van vechten in combinatie met de enorme hoeveelheid actie die we te zien kregen, roept meteen een hoop vraagtekens op. De actie die namelijk wordt getoond, doet erg veel aan de Ninja Gaiden-games denken.

Invloeden

Of dit een voorbode is voor hoe de game in zijn geheel zal worden, is nog onduidelijk. De invloeden van Team Ninja zijn in ieder geval al duidelijk zichtbaar, want zowel de grafische stijl als het kleine beetje level design lijkt toch zijn invloeden te hebben van deze eerder genoemde game-serie.

Dit is nog niet alles, want ook de cutscenes hebben duidelijk vergelijkbare invloeden. Dit is niet zo vreemd, aangezien er gekozen is voor een samenwerking met D-Rockets, die ook wel bekend is van veel Dead or Alive cutscenes. Dat we dit soort kenmerkende elementen van de twee studio’s terugzien, kan natuurlijk niet als een slechte invloed worden gezien. Deze partijen hebben in het verleden ons namelijk meerdere malen van topgames voorzien.

De aankondiging van Metroid: Other M was overduidelijk een grote verrassing. Ook in de toekomst zal de game ons nog gaan verrassen, aangezien er nog veel onduidelijk is over de titel. Toch laten de eerste beelden door het grafische geweld en de vele actie een positieve indruk achter. Ook het samenwerkingsverband met Team Ninja en D-Rockets lijkt veel goeds te beloven. Genoeg reden dus om halsreikend naar deze potentiële topper uit te kijken.

Platform: Wii | Release: 2010