AMSTERDAM - De retro-gamebeleving is weer helemaal terug en ontwikkelaar Epic wil laten zien hoe mooi het old skool-gevoel wel niet kan zijn.  

We kennen Epic vooral als de ontwikkelaar van blockbuster-titels als Gears of War, waarin extreem geweld, prima gameplay en vooral grafisch spierballenvertoon centraal staan. Je zou bijna vergeten dat de ontwikkelaar groot is geworden met de Unreal-games.

Nu is Epic de laatste druk doende geweest met het opkopen van zowel kleine als grote studio’s en eentje daarvan was Chair Entertainment. Deze relatief kleine club komt als eerste wapenfeit voor Epic midden augustus met de 2D actie/platform-game Shadow Complex exclusief via Xbox Live.

Old skool-titels

Wat is Shadow Complex? Het laat zich het beste vergelijken met old skool-titels als de Contra-games met een vleugje Bionic Commando en nog wat Rolling Thunder-dressing om het geheel compleet te maken. Dit geheel wordt dan wel weer opgediend met de inmiddels bekende pracht en praal van de Unreal Engine 3.

Net als in Epic’s eigen Gears of War is ook in Shadow Complex het verhaal weer flinterdun. Jij bent Jason Fleming, een lifter die gezellig op pad is met zijn vriendin Claire.

Heel toevallig loop je een paramilitaire terroristeneenheid tegen het lijf en wordt bij overmaat van ramp Claire ook nog ontvoerd door die lui en wat doe je dan als rechtschapen man? Inderdaad, je pakt de wapens op en gaat ze slopen.

Dit doe je met een divers wapenarsenaal en een speciaal harnas dat je achterover hebt gedrukt van de vijand die je nog enigszins moet beschermen tegen al het vijandelijke vuur dat binnen enkele seconden om je oren zal vliegen.

Understatement

Dat de game een 2D actie/platformer is, betekent niet dat je geen confrontaties aan zult gaan met prachtig uitziende 3D-tanks, vliegtuigen en robots want deze zullen in soms wel erg groteske varianten op je af worden gestuurd. Deze hebben maar een enkele missie en dat is jou een kopje kleiner maken.

Denk ook niet dat je veilig bent wanneer je alle tegenstand voor en achter je overhoop weet te knallen, want je zult ook een oogje moeten houden op de achtergrond in de game waar vijanden opdoemen terwijl jij nog druk in gevecht bent. De game als hectisch afschilderen zou een understatement zijn.

Power-ups

Er zijn 120 power-ups te vinden door de hele game heen die je vooral sneller, sterker of minder kwetsbaar maken. Een leuk voorbeeld van de power-ups is het paar hyper speed-laarzen waarmee je zo snel kunt lopen dat je letterlijk over water kunt rennen.

Je verdient door de game heen ook nog experience points waarmee je personage weer geüpgrade wordt. De punten verdien je door nieuwe locaties te ontdekken, vijanden te killen, het vinden van een power-up; eigenlijk met alles wat je doet dus.

Los van vijanden overhoop schieten en de boel vernielen, zul je vooral de vijandelijke basis moeten verkennen door te springen, te klimmen en te zwemmen. Denk niet dat je daar ‘eventjes’ doorheen loopt, want deze terroristen hebben genoeg geld en hebben dat duidelijk besteed aan het bouwen van een hele grote en uitgestrekte basis waarin je dan ook nog vaak op en neer zult moeten lopen om missies te volbrengen.

Je zult snappen dat je aan het begin van de game nog niet direct overal toegang toe hebt. Je zult wapens vinden en krachten opdoen waarmee je juist weer net die ene deur kunt openen. Zo heb je een ‘foamgun’ waarmee je vijanden vast kunt zetten, maar ook platformen kunt maken om bij gebieden te komen die normaal gesproken onbereikbaar zijn voor jou.

Shadow Complex zal je ergens tussen de tien à twaalf uur kosten om uit te spelen. De kans dat je de eerste keer dat je de game uitspeelt alles ontdekt wat er te vinden en vrij te spelen is, zal vrij gering zijn. De replay-waarde is dan ook zeker aanwezig. De kans dat iedereen Shadow Complex zal kunnen waarderen, is eveneens klein. Het hoge retro-gehalte is iets waar je van moet houden en in veel gevallen is het een tijd die jij je moet kunnen herinneren. Tussen de vele meuk die op de markt komt qua arcade-games lijkt Shadow Complex in ieder geval wel een zeer welkome afwisseling. Vanaf 19 augustus kun je hem voor 1200 Microsoft punten downloaden van Xbox Live.

Platform: Xbox 360 | Release: 19/08/2009