AMSTERDAM - Vorige maand stelde blogger Willie Jefferson dat Left 4 Dead 2 racistische ondertonen bevat. Een van de schrijvers van de game vindt deze beschuldiging belachelijk.

Jefferson postte een artikel op zijn blog over het vermeende racisme in games als Resident Evil 5 en Call of Juarez: Bound in Blood.

Ook Left for Dead 2 dat in november uitkomt, moest het ontgelden. De zombieshooter speelt zich af in New Orleans en Jefferson associeerde dit met racisme.

"Spelers moeten door hordes zombies vechten en meerdere zombies lijken Afro-Amerikanen te zijn. Toen ik de eerste trailer voor de game zag, kon ik alleen denken aan orkaan Katrina en de gevolgen…", schreef Jefferson.

Waanzin

Chet Faliszek die bij Valve als schrijver werkt aan Left 4 Dead 2, noemde Jeffersons uitlatingen "volstrekte waanzin".

Volgens hem bevat de game meerdere rassen zombies en zou Jefferson het enkel racistisch vinden omdat het speelt in New Orleans. Aangezien twee personages in de game Afro-Amerikaans zijn, snapt Faliszek de ophef oprecht niet.

Hij voegt daar aan toe dat de gevolgen van Katrina nog steeds merkbaar zijn in New Orleans en dat de ontwikkelaar de huidige toestand van de stad in de game met veel respect behandelt.

De game toont daarom een fictieve versie New Orleans. "Het is een plek waar we van houden, het gaat ons aan het hart", stelt hij over de stad.

Resident Evil 5

Eerder ontstond er een kleine rel over racisme in Resident Evil 5, tot verbazing van de ontwikkelaars.

In deze game komen Afrikaanse zombies voor en hier kwam aanvankelijk kritiek op. Een journalist vond dat ook niet-besmette Afrikanen in de game als vijandelijk werden neergezet.

Aangezien de game zich afspeelt in Afrika, was het volgens Capcom niet meer dan logisch om Afrikanen in de game te representeren.

Zij waren totaal niet bezig met het raciale aspect. Volgens Capcom hield de kritiek bovendien op toen bleek dat een van de hoofdpersonages van de game half-Afrikaans is.