AMSTERDAM - De nieuwste update voor de handheld wordt geïnstalleerd via de WiFi-connectie en maakt bepaalde illegale Flash-cards onbruikbaar.

Begin vorig jaar werd duidelijk dat de piraterij van DS-games uitzonderlijk hoog is. In de V.S. zou zelfs 90procent van de DS-bezitters een chip gebruiken waarmee illegaal verkregen games zijn te spelen.

Met behulp van een zogenaamde Flash-card kunnen spelers games downloaden en op de DS en DSi spelen. Ook in Europa en Azië is die methode erg populair.

Om deze vorm van piraterij tegen te gaan heeft Nintendo een nieuwe update uitgebracht. Flash-cards als AK2I, iPlayer, EZVi en enkele andere kaarten zijn hierdoor niet langer te gebruiken.

Eerdere updates wisten de Flash-card-piraterij telkens tijdelijk tegen te gaan, maar hackers vinden meestal weer andere wegen om maatregelen te omzeilen.

Inperken

Vorige maand maakte Ubisoft bekend dat het bedrijf afgelopen kwartaal 50 procent minder games verkocht dan het jaar ervoor.

Piraterij van pc- en DS-games zou de belangrijkste reden zijn volgens CEO Yves Guillemot. Iets wat Nintendo met de update weer probeert in te perken.

Kwaliteitsgames

Een paar dagen geleden stelde Doug Lombardi van Valve echter dat piraterij vooral kan worden tegengegaan door het ontwikkelen van kwaliteitsgames.

Gamers zijn volgens hem eerder bereid om de originele game te kopen als ze de game ook echt goed vinden. Sowieso vindt hij het niet terecht om piraterij meteen als oorzaak aan te wijzen voor een lagere verkoop.