AMSTERDAM - Doug Lombardi van Valve heeft gezegd dat piraterij en de handel in tweedehands games het beste te bestrijden is door kwaliteitsgames te produceren.

Daarnaast is ook een blijvende ondersteuning voor de games volgens hem van groot belang.

“We zien altijd alleen maar de algemene cijfers, van bijvoorbeeld hoeveel geld Gamestop (wereldwijd actieve gameshop) per jaar verdient aan tweedehands games. Maar we krijgen nooit een gedetailleerde beschrijving daarvan”, zegt Lombardi.

“Ik weet niet hoeveel van onze games er per jaar op deze manier verkocht worden, en dus ook niet hoeveel voor de pc en de Xbox 360. Dus volgens mij missen we een bepaalde hoeveelheid informatie.”

Fout

“Er zijn veel gasten die meteen over piraterij beginnen als hun game niet het verwachte aantal units verkoopt, en het zou natuurlijk best een deel van het probleem kunnen zijn, maar het zou ook best kunnen dat het er helemaal niets mee te maken heeft."

"Maar ik weet wel dat het fout is om één enkele oorzaak toe te schrijven aan meerdere problemen.”

Origineel

“Dat gezegd hebbende, ik denk dat het veilig is om te zeggen dat gamers een grote affiniteit hebben met games die ze leuk vinden."

"En als je dus je werk goed doet om een leuke game te maken, inclusief een hoge service die ook nog tot ver na de release doorloopt, gok ik dat je waarschijnlijk een minder groot slachtoffer zal worden van piraterij en doorverkoop."

"Mensen willen dan gewoon het originele exemplaar hebben, het legale exemplaar, inclusief alle updates”, aldus de vice president of marketing.

Goede service

Volgens Lombardi is het bieden van een goede service naar de gamer toe dus van cruciaal belang om piraterij tegenwicht te bieden.

Toch heeft ook Valve zich onlangs nog de woede van menig gamer op de hals gehaald door tijdens de E3 met de aankondiging van Left 4 Dead 2 te komen.

Deze zal amper een jaar na de release van de eerste game in de winkel verschijnen en veel gamers lieten weten zich bedrogen te voelen.

Boze gamers

Zeventienduizend geregistreerde leden van de downloadservice Steam lieten direct weten het vervolg op Left 4 Dead dan ook te gaan boycotten, iets waarvan Valve echter niet verschrikkelijk onder de indruk bleek te zijn.

“Ik heb wel eens het grapje gemaakt dat wanneer je twintig dollar in een doosje stopt en het voor tien dollar verkoopt, dat er altijd nog wel iemand over zal klagen”, vertelde Chet Faliszek begin juli.

“We hadden nooit gedacht dat het nodig zou zijn om te zeggen dat we Left 4 Dead zullen blijven ondersteunen, omdat dit altijd al ons plan was. Vlak voor de E3 hadden we al via ons blog het een en ander losgelaten over de updates die er zouden komen.

We hadden niet gedacht dat mensen zouden denken, ‘Hey wacht, nu gaan ze die dingen waar ze het toen over hadden niet meer doen’. Ja, dat doen we dus wel”, aldus Faliszek.