AMSTERDAM - Nobuyuki Oneda, de CEO van Sony, laat weten dat de productiekosten van de PlayStation 3 met zeventig procent zijn gedaald. Hoeveel het Sony nu kost om een PS3 te maken wil Oneda echter niet zeggen.

“De kostenbesparing sinds de introductie van de PS3 is zeer substantieel en geheel volgens schema”, vertelt Oneda.

“We treden niet in details over hoe hoog de kostenbesparing op de PlayStation 3 precies is, of hoe we deze in de afgelopen twee jaar hebben bereikt. Maar het is volgens schema. Ongeveer zo’n zeventig procent, grofweg.”

De productie van een PlayStation 3 kost momenteel rond de 170 euro naar schatting van analisten. Tijdens de introductie van de console zou deze bijna 400 euro hoger liggen.

Over een eventuele prijsverlaging laat de CEO nog niets los. Toch liet Brian Farrell, de baas van uitgever THQ, deze week al weten dat hij een prijsverlaging verwacht voor twee consoles dit jaar.

Epic toont begrip

Maar ondanks de vele verzoeken van gamers en vanuit de game-industrie wil Sony vooralsnog niets weten van een goedkopere PlayStation 3. Iets dat Mark Rein van Epic zegt te begrijpen.

“De realiteit is dat Sony een zeer moeilijk jaar heeft gehad, en ik denk dat ze alles op alles moesten zetten in een poging om toch winstgevend te worden”, zei hij vorige week.

“Ze hebben hun eigen financiële problemen die ze moeten oplossen en een prijsverlaging van de console had hun situatie er alleen maar slechter op gemaakt.”