AMSTERDAM - Gisteren presenteerden Sony en Nintendo hun enigszins tegenvallende verkoopcijfers. Vandaag wordt duidelijk dat de huidige crisis ook zijn tol begint te eisen op de Nederlandse gamesmarkt.

Waar wereldwijd gezien zowel de verkoop van gameconsoles als die van software een sterke neerwaartse trend heeft ingezet, blijkt de crisis in Nederland vooral effect te hebben op de hardware verkoop.

Dat blijkt althans uit cijfers van GfK Retail & Technology welke nog niet door het onderzoeksbureau openbaar zijn gemaakt.

De software voor de Wii, PlayStation 3 en Xbox 360 blijft echter zeer goed verkopen, en hier is zelfs een stijgende lijn in te herkennen.

Wereldwijd

Dit in tegenstelling tot de wereldwijde cijfers die Sony en Nintendo gisteren presenteerden.

Zo konden we bij Sony bijvoorbeeld zien dat er in het afgelopen kwartaal 14,8 miljoen PlayStation 3-games over de toonbank zijn gegaan, in tegenstelling tot 22,8 miljoen stuks in dezelfde periode een jaar eerder.

PS2 doet het goed

In het eerste kwartaal van dit jaar heeft Sony wereldwijd slechts 1,1 miljoen PS3’s verkocht en 1,3 miljoen PSP’s. Vorig jaar was dit in dezelfde periode nog respectievelijk 1,6 miljoen en 3,7 miljoen.

De PlayStation 2 verkocht het afgelopen kwartaal dan ook het beste, want deze ging toch nog 1,6 miljoen keer over de toonbank.

Bij concurrent Nintendo ging de algemene verkoop in Q1 met 40,1 procent omlaag, en viel de winst terug met 60,6 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Dit kwam vooral door het feit dat er vorig jaar nog 5,17 miljoen Wii’s werden verkocht in het kwartaal, en dit jaar zijn dat er nog maar 2,23 miljoen.