AMSTERDAM - Chet Faliszek, scriptschrijver bij ontwikkelaar Valve, heeft laten weten dat er in zijn ogen niet zoiets bestaat als het maken van morele keuzes in videogames. Iets dat games als Fable, Fallout en inFamous wel claimen te bevatten.

“Er is nooit echt een morele keuze die je maakt in een game. Dit omdat je nooit zult hoeven te leven met de consequenties van je keuze”, vertelt Faliszek.

“Wij doen dingen in onze games om je jezelf beter te laten gedragen, om je beter te laten spelen en om die interactie met de game plaats te laten vinden. Maar ik geloof niet dat het ‘morele keuzes’ zijn.”

“Ik geloof gewoon niet dat games je de kans geven om morele keuzes te maken. Games kunnen je wel slecht laten zijn, om slechte dingen te doen."

"In Grand Theft Auto zal ik mensen aanrijden, en weet je wat? Dat doe ik nooit in het echte leven”, aldus de scriptschrijver.

“Dus als games zeggen dat ze over morele keuzes beschikken, dan vind ik dat een beetje vreemd. Ik denk dan ook niet dat ze echt deze morele keuzes bevatten. Ze hebben wel iets anders, iets dat lijkt op strategische keuzes, keuzes binnen hun wereld. Voor mij bestaan morele keuzes alleen buiten een game.

Betalen

Uitspraken van Valve-medewerkers halen de laatste tijd wel vaker het nieuws. Zo liet Gabe Newell vorige week nog weten dat gamers in zijn ogen best mogen opdraaien voor de financiering van games.

“Wat er nu gebeurt is dat je een budget hebt – en dat moet echt heel erg groot zijn, zo tussen de tien en dertig miljoen dollar – en het moet al vanaf het begin van een project allemaal beschikbaar zijn”, zei Newell.

Stadium

“Er hangt dus ontzettend veel risico samen met die dollars en beslissingen die genomen worden moet zeer wel overwogen zijn. Volgens mij zou het dan ook beter zijn als de community de games ging financieren. In andere woorden, ‘Hey ik vind jouw idee erg goed."

"Ik zal een vroege investeerder zijn met als resultaat dat ik er in een later stadium misschien iets voor terug krijg, en ik krijg ook een exemplaar van de game.’”

Momenteel werkt de ontwikkelaar aan de zombie-shooter Left 4 Dead 2, een game die later dit jaar naar de Xbox 360 en pc komt.