AMSTERDAM - Honkbalfans in Nederland zijn de afgelopen jaren niet bepaald verwend qua games. Natuurlijk, de PS3-bezitter kan vrijuit importeren, maar Xbox 360-bezitters hebben moeten wachten tot ze een ons wogen.

Maar eindelijk is dan het moment daar, want 2K Sports brengt weer eens een honkbaltitel uit in onze regio.

The Bigs was één van de drie titels die 2K Sports vorig jaar in Amerika uitbracht en puristen zullen deze titel gelijk weer naast zich neerleggen.

The Bigs is namelijk een arcade baseball-spel. Over the top acties maken deze game tot wat het is. Iets wat (buiten Mario baseball om) niet meer gezien is sinds de Slugfest-serie die Midway in een grijs verleden heeft uitgegeven.

Onsterfelijk worden

In The Bigs 2 kun je een aantal mogelijkheden uitdiepen. Zo kun je aan de slag met een seizoen, met Homerun Pinball of met de Become A Legend-modus.

Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om online een tegenstander uit te zoeken en de strijd live met hem of haar aan te gaan.

Wij kozen om te beginnen voor de Become A Legend-modus. Hierbij start je jouw carrière voor een zelf uitgezochte organisatie. Wij zij fervent Red Sox-fans, dus de keuze was snel gemaakt.

Voor de Red Sox maak jij je eerste start in Mexico. In een team dat bedoeld is om spelers die geblesseerd zijn geweest terug te laten komen.

Je mogelijkheden (lees: statistieken) zijn in eerste instantie beperkt. Stap voor stap werk je jezelf uit de Mexicaanse competitie terug in het Amerikaans slaggeweld.

Je komt verder door opdrachten goed uit te voeren (en hiermee vergaar je zo nu en dan extra punten voor je mogelijkheden).

Drietal opdrachten

Iedere tegenstander komt vergezeld met een drietal opdrachten. De eerste twee kunnen zijn dat je moet winnen en drie honkslagen slaan met je speler, of dat je bijvoorbeeld de verworven voorsprong laat in de wedstrijd weet vast te houden.

De derde opdracht is altijd hetzelfde: win van het desbetreffende team en steel een speler van hun ploeg. Slaag je hierin, dan versterk je jouw team. Ook kun je met je speler deelnemen aan wedstrijden in Cooperstown.

Hier ligt de Baseball Hall Of Fame en door wedstrijden en opdrachten goed te volbrengen, scoor je punten die je uiteindelijk laten doordringen tot een illuster gezelschap van Hall Of Fame-spelers. Dan mag je jezelf daadwerkelijk een Legend noemen.

De big slam

Zoals gezegd, is de gameplay behoorlijk over the top. Spelers hebben mogelijkheden die normaal gesproken verre van realistisch zijn. Dit weerhoudt de game er echter niet van om onderhoudend te zijn.

Ieder team heeft negen spelers tot zijn beschikking en een drietal startende werpers. Op de bank bevinden zich dan nog drie veldspelers en een drietal vervangende werpers.

Tijdens het slaan kun je kiezen voor een contact dan wel een power swing. Sla je een honkslag of beter, dan scoor je punten. Deze punten worden weergegeven in een balk boven in het beeld.

Punten scoor je echter niet alleen met aanvallende acties, maar ook verdedigend kun je goed aan je punten komen.

Legendary catch

Drie slag gooien als werper, een dubbelspel maken als veldteam of een great catch of een legendary catch leveren fiks wat punten op.

De great en legendary catches maak je door een extra knop, dan wel een serie van knoppen in te drukken. Klinkt eenvoudig, maar in de praktijk is dat zo nu en dan best lastig.

Al deze punten leiden uiteindelijk tot een bepaald niveau en dan krijg je de beschikking over big blast/big heat als slagman/werper. Kansen om een homerun te slaan of een fabuleuze strike out te gooien nemen dan toe tot bijna 100%.

Tactisch gebruik van deze optie is echter wel gewenst. Spaar je nog even door, dan verkrijg je de big slam. Vier snel achter elkaar gegooide ballen moet je dan laten veranderen in drie honkslagen en als vierde de natte droom van elke slagman, een grand slam (een homerun met drie man op de honken, goed voor vier punten).

Dit alles is eenvoudig te bedienen, want Blue Castle Games heeft de bediening van het geheel goed uitgewerkt.

2K Sports brengt met deze titel een leuke game naar de Xbox 360. De Become A Legend-modus gaat je wel even bezig houden en tegen elkaar spelen (ook online) blijft leuk. De gameplay is erg arcade, maar dat geeft de game ook weer zijn charme. The Bigs 2 is een geslaagde honkbalgame, zeker wanneer je geen doorgewinterde purist bent. Stiekem hopen wij toch dat 2K Sports dit jaar nog MLB Power Pros uitbrengt op de Xbox 360 dan wel de PS3. Dan is het jaar helemaal goed. Tot dat moment gaan wij echter volledig los met deze titel. (82%)

Platform: Xbox 360, Wii | Release: 17/07/2009 (Xbox 360), 28/08/2009 (Wii)