AMSTERDAM - Tijdens de presentatie van haar financiële cijfers over het eerste kwartaal heeft Sony laten weten dat de PlayStation 2 momenteel hun best verkopende console is.

Dit komt vooral door de sterke daling in de verkopen van de PlayStation 3 en de PSP in dat kwartaal.

Sony heeft in het eerste kwartaal wereldwijd slechts 1,1 miljoen PS3’s verkocht en 1,3 miljoen PSP’s. Vorig jaar was dit in dezelfde periode nog respectievelijk 1,6 miljoen en 3,7 miljoen.

De PlayStation 2 verkocht het afgelopen kwartaal dan ook het beste want deze ging 1,6 miljoen keer over de toonbank. Mede hierdoor zijn de algehele verkoopresultaten van Sony in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder met 37,4 procent gedaald.

Vooral de sterke afname van de PSP en software verkopen hebben volgens Sony een grote invloed gehad. Wist Sony vorig jaar in Q1 nog 22,8 miljoen PS3-games te verkopen, dit jaar zijn dat er 14,8 miljoen.

Schijfjes

Hoewel de PlayStation 2 in verhouding dus goede verkoopresultaten neerzet, zijn ook de game-verkopen van deze console sterk teruggelopen.

Werden er vorig jaar nog 19,3 miljoen schijfjes verkocht, dit jaar zijn dat er nog maar 8,5 miljoen. Het gevolg hiervan is dat Sony dit kwartaal een verlies moet boeken van 268 miljoen dollar.

Nintendo

Sony is overigens niet de enige fabrikant die vandaag slechte resultaten moest presenteren. Ook Nintendo zag het afgelopen kwartaal haar succesverhaal verder inkrimpen.

Zo ging de algemene verkoop hier met 40,1 procent omlaag, en viel de winst terug met 60,6 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Werden er vorig jaar in Q1 wereldwijd nog 5,17 miljoen Wii’s verkocht, dit jaar zijn dat er nog maar 2,23 miljoen. Ook de DS-verkoop liep terug van 6,94 miljoen naar 5,97 miljoen. Hiervan bestond 3,65 miljoen uit de DSi-verkoop.