OIRSCHOT - CampZone is naar eigen zeggen het grootste gamevakantie-evenement in de openlucht ter wereld.

''De meeste zogenoemde Lanparty's duren vaak maar een weekeinde, maar op CampZone kunnen liefhebbers elf dagen achtereen, 24 uur per dag vanuit hun tenten en caravans met en tegen elkaar gamen'', zo stelt de organisatie.

In de nacht van donderdag op vrijdag, om 1 minuut over twaalf, barst in het Brabantse Oirschot de negende editie van het game-evenement CampZone los.

Naar verwachting 1500 fervente gamers slaan hun tenten op in een weiland vlak bij Eindhoven Airport. De organisatie belooft een razendsnel fibernetwerk om alle (spel)computers op elkaar aan te kunnen sluiten.

Zelf meebrengen

De afgelopen dagen werd ruim 4 kilometer fiberkabel over het terrein gelegd. Naar verwachting voegen de bezoekers daar zelf nog eens ongeveer 6 kilometer aan toe. Op de website van het evenement krijgt iedere bezoeker het advies een kabel van minstens 60 meter mee te brengen.

Trots vertelt een woordvoerder dat het jaarlijkse computerkamp volgens de laatste berekeningen meer stroom zal verbruiken dan popfestival Lowlands (55.000 bezoekers). ''We zitten naar verwachting iets onder het dubbele, qua stroomverbruik.'' In elf dagen tijd gaat er bijna 40.000 liter diesel doorheen.

Midweek

Bezoekers leggen tussen de 55 euro (dagkaart) en 310 euro (hele evenement) neer voor deelname aan de Lanparty. Voor het eerst dit jaar zijn er ook tickets voor een midweek te koop.

''Voorgaande jaren was daar veel vraag naar, omdat mensen een weekeinde te kort vinden, maar elf dagen dan weer net te lang.'' Ongeveer honderd gamers hebben inmiddels een kaartje voor een midweek aangeschaft.

Volgens de organisatie blijft ongeveer 72 procent van het aantal bezoekers het hele evenement. Naar schatting 28 procent komt voor een of enkele dagen naar Oirschot.

De gemiddelde leeftijd van de bezoekers ligt tussen de 16 en 26 jaar. ''Maar er komen ook 65-plussers en kinderen van acht.'' Ongeveer 10 procent is vrouw.

Crisis

De economische crisis heeft ook zijn invloed op de gamevakantie. Grote sponsoren zijn afgehaakt, waardoor het evenement het dit jaar voor het eerst zonder grote geldschieters moet doen.

Vooralsnog levert dat geen onoverkomelijke problemen op, zolang de kaarten goed worden verkocht. Inmiddels zijn er ruim duizend tickets over de toonbank gegaan. Het evenement biedt plaats aan 1500 gamers.

Al die dure apparatuur en elektra in een tent is tijdens een druilerige Hollandse zomer natuurlijk vragen om moeilijkheden. ''In het verleden hadden we nog wel eens problemen met vocht, maar dit jaar hebben we een nieuwe grassoort gezaaid, het veld gedraineerd en geëgaliseerd. Hopelijk is het daarmee voorgoed klaar met de wateroverlast.''