AMSTERDAM - Gisteren kreeg Activision Blizzard veel kritiek van haar aandeelhouders gezien de vele titels die de uitgever naar 2010 zal doorschuiven. Vandaag laat analist Michael Pachter echter weten dat ze zich zorgen maken om niks.

Aandeelhouders van de uitgever lieten onder meer weten dat ze zich zorgen maken over de dalende waarde van hun aandelen. Deze werden in de afgelopen maand namelijk veertien procent minder waard.

Vooral het verschuiven van Singularity naar 2010 en het groeiende vermoeden dat ook StarCraft II zijn release dit jaar niet zal krijgen, zijn voor hen voldoende reden tot bezorgdheid.

“De beta-test voor StarCraft II is nog niet eens begonnen”, zei analist Jess Lubert van Brean Murray gisteren. “Stel dat het in augustus begint en zo’n vijf tot zes maanden duurt, dan alleen al is het onmogelijk om de game nog dit jaar te laten verschijnen.”

Van Halen

Ook houden veel aandeelhouders er in hun achterhoofd rekening mee dat Guitar Hero: Van Halen niet in 2009 zal gaan verschijnen, en is ook China voor hen een probleem waar World of Warcraft nog steeds geen volledige release heeft gekregen.

Toch ziet analist Michael Pachter geen enkele reden voor paniek bij Activision Blizzard. Pachter voorspelt namelijk dat StarCraft II maar liefst vier miljoen units kan verkopen, alleen al in het eerste kwartaal.

Ook over de vertraagde beta-sessie lijkt Pachter zich geen enkele zorgen te maken. “Niemand weet hoe lang de StarCraft II-beta zal duren”, vertelt hij. “Het is zeer waarschijnlijk dat de game al helemaal afgewerkt is, met geen of slechts enkele bugs.”

De balans

“Het enige aandachtspunt is dan nog de balans. En tot het moment dat er een grootschalige beta plaatsvindt kan Blizzard onmogelijk ieder wapen, verdediging, et cetera, testen om ervoor te zorgen dat de drie facties in balans zijn", zegt Pachter.

"Ze hadden ook prima werk afgeleverd met de World of Warcraft-beta, die duurde volgens mij iets van vier maanden, dus ik denk dat deze beta ook korter duurt dan iedereen denkt".

“Maar die gasten van Blizzard zijn perfectionistisch, en als ze er zes maanden over willen doen zal niemand bij Activision ze tegenspreken. Het zal er dus op neerkomen dat StarCraft II pas verschijnt als Blizzard de goedkeurig ervoor geeft.”

Petitie

Niet alleen de aandeelhouders hebben hun zorgen uitgesproken over StarCraft II, ook gamers lieten eind vorige maand hun onvrede blijken.

Hierbij ging het echter om het ontbreken van een LAN-functie in de game, en hiervoor hebben gamers toen ook direct een petitie opgesteld.

Destijds werden er al snel tienduizend handtekeningen gezet, de teller loopt nu inmiddels richting de negentigduizend.